Banca Națională a României în parteneriat cu Universitatea din Pitești au organizat marți, 22 martie 2022 un eveniment online în cadrul căruia au participat peste 100 de studenți UPIT.
Reprezentantul băncii centrale, Mihai Curiman, a specificat că BNR fost înființată în anul 1880, fiind a șaisprezecea, în ordinea înființării, dintre cele aproape 200 de bănci centrale din lume, înaintea celor din Japonia, Italia, Elveția sau Statele Unite ale Americii.
Subiectul central al prezentării s-a conturat în jurul temei: Ce poate și ce nu poate face o bancă centrală, continuând cu prezentarea funcțiilor și atribuțiilor BNR.
Prezentarea a fost interactivă, bazată pe feedback din partea participanților. Reprezentantul BNR a răspuns la toate curiozitățile celor prezenți. La întrebarea adresată de unul dintre studenți dacă emiterea bancnotei de 20 de lei va conduce la inflație, reprezentantul BNR a specificat că acest lucru nu este posibil și a explicat că emiterea sau retragerea de pe piață a bancnotelor, indiferent de valoarea nominală a acestora poate fi realizată fără a influența masa monetară.
Acesta a adus în discuție și existența bancnotei de colecție cu valoare de 0 euro fără putere circulatorie, care este autorizată de Banca Central Europeană, și care costă 3 Euro. A fost creată pentru a demonstra că și bancnota în sine are valoare pentru colecționari, chiar dacă nu se pot face cumpărături cu aceasta. Continuarea o găsiți AICI.