În comuna Lereşti se află situl arheologic de interes naţional al castrului roman din punctul „Măilătoaia” pe „Malul lui Cocoş”, la est de satul Voineşti, unde s-au descoperit un castru de pământ şi nişte terme din secolul al II-lea e.n.
Din anul 2014, prin grija administraţiei locale, a Consiliului Judeţean şi a Ministerului Culturii s-au început lucrările la aducerea la lumină a castrului roman de la Voineşti. Descoperit în anii ’70 de profesorul Marian Bădescu, castrul a rămas în faza de săpături arheologice până astăzi. Anul acesta, Ministerul Culturii a alocat 20.000 de lei pentru lucrările din zonă.
În anul 1970, profesorul de istorie Marian Bădescu, într-o plimbare cu elevii, descoperă în satul Voineşti câteva urme de ziduri. Profesorul si elevii încep săpăturile şi scot la lumină un zid dintr-o termă romană. Săpăturile au continuat până în anul 1990, când profesorul a ieşit la pensie. În timpul acestor ani, a reuşit să descopere o mare parte din incinta unei terme romane şi câteva ziduri de apărare. Toată truda profesorului a rămas însă nefructificată, până în anul 2014 când, administraţia locală, C.J. şi Ministerul Culturii alocă primele fonduri pentru deschiderea unui santier arheologic. De o lună de zile la Voineşti, se află o echipă de arheologi, care împreună cu 9 munciori lucrează la restaurarea castrului. Pe şantier, l-am găsit alături de lucrători şi pe primarul comunei Lereşti, Marian Toader, unul cândva dintre elevii care a lucrat aici. În prezent, lucrările sunt destul de avansate, iar termele şi spaţiile de locuit au prins contur.
Scopul scoaterii la lumină a acestor forturi romane este nu numai unul istoric, dar şi unul turistic. Primarul comunei Lereşti este hotărât să finanţeze în continuare lucrările şi să intergreze această mare descoperire într-un fel de drum al castrelor, pornind de la Castrul Roman Jidova, Voineşti şi terminând la castrul roman de la Rucăr.