50 de elevi din cadrul mai multor unități școlare din Argeș au sărbătorit astăzi Ziua Mondială a Zonelor Umede pe malul lacului de acumulare Prundu. Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea prin specialiștii săi le-au prezentat elevilor imporanța zonelor umede și rolul în desfășurarea proceselor naturale din ecosisteme, în stabilizarea malurilor (reduc eroziunea), în reducerea puterii distructive a inundațiilor, în susținerea agriculturii și dezvoltarea economică, în asigurarea mediului propice pentru reproducerea, hrănirea, iernarea unor specii de animale și păsări acvatice și semiacvatice.
Elevii prezenți au aflat că zonele umede găzduiesc o mare varietate de forme de viaţă, protejează zonele costiere, funcţionează ca un burete natural în caz de inundaţii şi înmagazinează dioxid de carbon ajutând la ameliorarea schimbărilor climatice.
Prof. univ. dr. Radu Gava, preşedintele Sucursalei Argeş a Societăţii Ornitologice Române şi dr. Adrian Mestecăneanu, membru al organizaţiei, au vorbit despre rolul zonelor umede în migrația păsărilor și speciile care iernează pe lacurile de acumulare de pe râul Argeș. Pentru o bună observare copiilor le-au fost puse la îndemână binocluri și o lunetă.
Actiunea a fost organizată împreună cu Palatul Copiilor Pitești și Inspectoratul Școlar Argeș, Liceul cu Program Sportiv „Viitorul’’, Şcoala Gimnazială „Ion Pillat”, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Grădinița cu Program Prelungit „Floare de Colț’’, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, Clubul Copiilor Mioveni.
Data de 2 februarie marchează semnarea Convenţiei de la Ramsar, actul internațional care din anul 1971 reglementează zonele umede. În România, sunt declarate 19 situri Ramsar, care apar pe listele Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, două aflându-se în bazinul hidrografic Argeș – Vedea: Parcul Natural Comana (24.963 ha) în județul Giurgiu și Balta Suhaia (19.594 ha) , în județul Teleorman.