Despre Sfântul Spiridon, episcop al Trimitundei, prăznuit de credincioşi pe 12 decembrie, se crede că îşi părăseşte racla şi pleacă în ajutorul oamenilor care îi înalţă rugăciuni. De-a lungul timpului, mai mulţi clerici au mărturisit că, din când în când, moaştele sale dispar din biserica din Corfu. Iar atunci când reapar sunt calde şi prăfuite, având urme de pământ şi iarbă.
Datorită minunilor săvârşite în întreaga lume, Sfântul Spiridon a fost denumit şi “Sfântul călător”. La Câmpulung, biserica Şubeşti poartă hramul Sfântului Spiridon. Luni, 11 decembrie, începând cu orele 17.00 a fost hram, iar la slujbă alături de protopopul Petre Moşoianu au participat 20 de preoţi de la bisericile din Protopopiatul Câmpulung Muscel.
Credincioşii au participat în număr mare la slujba de hram, biserica fiind arhiplină.
Ce să faci ca să ai câştig
În credinţa populară se spune că Sfântul Spiridon îi apară pe cei care îi cinstesc ziua, trimiţându-le minuni şi îi pedepseşte pe cei care îl nesocotesc. “Prin tradiţie, Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, al cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie-bună. Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se lucrează în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi nu se face curăţenie. La sate nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă, iar animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.
Agheasmă pentru boli primejdioase
Se mai spune că în această zi, sărăcii se îmbogăţesc, iar bolnavii se vindecă. Sfântul Spiridon poartă toate bolile. E ţinut ca apărător de boli de vite, de oameni. În această zi, la biserică se face agheasmă care e bună pentru bolile primejdioase.