În fiecare zi, în întreaga lume, sunt ucise 144 milioane de animale terestre şi mai mult de 200 milioane de animale marine.
Consumul de carne cauzează mai multă suferinţă şi moarte decât orice altă activitate umană, cu toate că este complet nenecesar, omul fiind prin structura lui vegetarian şi, mai mult, aduce mari probleme de sănătate omului consumator.
Creşterea animalelor pentru hrană distruge omenirea şi planeta
În era crescătoriilor industriale, vitele acaparează numai ele singure 60% din producţia mondială de cereale şi cea mai mare parte din resursele de apă; doar pentru a produce 1 kg de carne de vită sunt necesari 250000 litri de apă.
Creşterea populaţiei umane implică cresterea cerinţelor de carne şi deci creşterea numărului de animale, ce înseamnă acapararea unui procent din ce în mai mare de cereale şi apă, ceea ce ne va secătui planeta.
Mai mult, conform unui raport FAO, doar creşterea vitelor pentru carne este responsabilă cu 18% din emisiile de gaz cu efect de seră, iar, conform unui raport publicat de Worldwatch Institute, creşterea tuturor animalelor -pentru carne şi alte produse- este responsabilă de 51% din emisiile gazoase cu efect de seră, cauzând încălzirea globală mai mult decât orice altceva.
Existenţa omenirii se învârte în jurul animalelor: cu cât ne folosim mai mult de ele, cu cât cerem mai mult, cu cât le înmulţim pentru a le ucide cu atât ne apropiem mai mult de pieire.
Conform Naţiunilor Unite, pentru a combate efectele dezastruoase ale încălzirii globale este necesară o schimbare globală spre o dietă vegană. Însă, pentru a limita penuria de grâne, prezervându-se în acelaşi timp şi mediul înconjurător şi sănătatea ar fi de ajuns renunţarea la carne. Iar beneficiile unui vegetarian sunt deja cunoscute ca fiind multiple atât din punct de vedere al sănătăţii cât şi al stării psihice.
Deoarece producţia de carne implică uciderea animalelor, deoarece condiţiile de viaţă în halele industriale, condiţiile de transport spre abatoare şi de ucidere în abatoare produc suferinţe imense animalelor, deoarece consumul animalelor nu este necesar omului, hrănirea cu carnea acestor fiinţe este din ce în ce mai mult conştientizată ca fiind lipsită de etică. Din ce în ce mai mulţi oameni conştientizează că este inuman ca existenţa omului să depindă de moartea şi suferinţa altor fiinţe.
28 ianuarie reprezintă Ziua Mondială a Abolirii Cărnii şi promovează o dezbatere politică asupra ideii abolirii producţiei şi consumului cărnii unor fiinţe simţitoare.