La sediul Direcției Generale Anticorupție, s-a desfășurat evenimentul prilejuit de aniversarea Zilei Direcției Generale Anticorupție – 30 Mai – 16 ani de activitate.
„Activitatea s-a bucurat de prezența domnului Lucian Bode, ministrul afacerilor interne, domnul Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul chestor șef de poliție Bogdan Despescu, secretat de stat al M.A.I., domnul chestor de poliție Benone Marian Matei, inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, doamna Nicoleta Pauliuc, președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senat, domnul Sorin Moldovan, vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților.
Totodată, am fost onorați de participarea Excelenței Sale, domnul Andrew James NOBLE ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, Excelența Sa, domnul Emil JACOTĂ, însărcinat cu afaceri/ministru consilier al Ambasadei Republicii Moldova la București, doamna Monika WASIEWICZ, șeful Biroului FBI pentru România și Republica Moldova, precum și reprezentanți ai Ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Spaniei și Franței.
Ne-au fost alături la acest eveniment conducerile unităților de parchet cu care D.G.A. derulează relații de colaborare, respectiv Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.
Ne-au mai onorat cu prezența conducerile inspectoratelor generale și ale celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne, ale Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Agenției Naționale de Integritate, precum și Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Cu acest prilej, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie, comisar șef de poliție Ivașcu Victor Ștefan, a evidențiat profilul euro-comunitar al Direcţiei Generale Anticorupţie. Domnia sa și-a bazat afirmația pe faptul că Direcția Generală Anticorupție a fost înființată și operaționalizată printr-un proiect european care a beneficiat de sprijinul partenerilor din Marea Britanie și Spania, dar și cel al Comisiei Europene.
De asemenea, a evidențiat, în egală măsură, activitățile operative din ultimul timp, ca rezultat al bunei colaborări cu structurile ministerului și cu unitățile de parchet, precum și activitățile de prevenire prin lansarea Campaniei de promovare a integrității “M.A.I etic, M.A.I. integru”.
În același context, au fost evidențiați profesioniștii care alcătuiesc echipa D.G.A., fiind lansat un îndemn la integritate, atât pentru corpul profesional propriu, cât și pentru toți angajații din Ministerul Afacerilor Interne”, transmite purtătorul de cuvânt al DGA.
Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne aniversează, la data de 30 Mai, 16 ani de la înfiinţare, perioadă în care s-a consolidat ca instituţie pregătită să acţioneze profesionist în scopul asigurării integrităţii profesionale şi credibilităţii tuturor angajaţilor M.A.I.
La acest moment, D.G.A. se prezintă ca o structură cu o identitate instituţională consolidată, cu un corp de profesionişti care pot investiga cauze dintre cele mai complexe.
Buna colaborare cu unitățile de parchet, precum şi cu structurile Ministerului Afacerilor Interne a condus la soluţionarea unor cazuri importante şi obţinerea unor rezultate bune în activităţile specifice de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie.
În acelaşi registru se înscrie colaborarea stabilită cu celelalte instituții cu atribuţii în sfera siguranţei naţionale, ordinii publice și apărării naţionale. Totodată, în acest context, se detaşează comunicarea cu societatea civilă, Comitetul Strategic pentru sprijinirea şi evaluarea activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie fiind reprezentativ în acest sens.
„Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie transmite, în numele întregului colectiv, mulţumiri tuturor instituţiilor de aplicare a legii, societăţii civile şi cetăţenilor care au sprijinit, susţinut şi colaborat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, conducerea D.G.A. transmite mulţumiri structurilor M.AI. care au contribuit şi susţinut demersurile instituţionale în lupta împotriva corupţiei şi personalului care a demonstrat integritate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personal care, numai printr-o atitudine corectă, poate construi o imagine demnă de rolul şi importanța pe care o are Ministerul Afacerilor Interne”.
Direcţia Generală Anticorupţie apreciază meritele profesionale
În temeiul competenței sale profesionale, Direcția Generală Anticorupție recunoaște integritatea ca pe una dintre valorile esențiale ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Este motivul pentru care, conform tradiției de peste 10 ani, au fost acordate diplome de integritate unui număr de 13 polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, selectați din numărul mare al angajaților M.A.I. care au denunțat fapte de corupție în ultimul an.
Din cauza restricților impuse de pandemie, în sală au fost prezenți doar doi dintre polițiștii nominalizați, diplomele fiind acordate de către ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode.
Facem referire la Agent șef adjunct MANEA LUCIAN, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Biroul de Poliție al Autostrăzii A1 Râmnicu-Vâlcea – Deva, care a refuzat 12.000 de euro mită oferită de un conducător auto căutat pentru cercetări într-un dosar penal privind sustragerea sumei de 100.000 de euro, precum și de Agent șef principal de poliție SANDU CORNEL din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov – Poliția Orașului Râșnov, care a refuzat suma de 500 deeuro mită, oferită de un conducător auto în trafic, dar care, de-a lungul timpului, a refuzat în repetate rânduri să se lase mituit și a denunțat faptele la D.G.A..
În același context, în semn de recunoaștere a meritelor profesionale ale angajaților D.G.A. au fost acordate, diplome de merit pentru rezultatele foarte bune obținute în instrumentarea unor cauze penale deosebite din ultimele patru luni, Serviciilor Județene Anticorupție Sibiu, Neamț, Vaslui, Argeș și Maramureș, precum și Serviciului Transcrieri Operative și Serviciului Special.