Ziua veteranilor a fost sărbătorită în 11 noiembrie și la Batalionul 30 Vanatori de Munte ,,Dragoslavele” și marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. Inițial a fost denumită „Ziua Armistițiului”.
La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului.
„Ziua Armistițiului” este celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar și în state europene.
România s-a alăturat acestor state în 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.
Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că ”în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale”.
Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, la 11 noiembrie 2003, sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 ”Războieni” aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogorași a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram.
Astfel, această zi este celebrată și în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acțiunilor teroriste.
Momentul instituirii zilei veteranilor a fost și momentul în care “Bujorul românesc”a fost ales să reprezinte simbolul sacrificiului militarilor români!
Asociaţia de caritate din Armata României – CAMARAZII a înregistrat „Bujorul românesc” la OSIM, ca element de reprezentare vizuală, ce este purtat ca simbol al celei mai înalte considerații din partea noastră pentru eroi.
Ziua veteranilor ne poartă gândul către eroii batalionului nostru, către cei care constituie mândria unităţii noastre, către cel care deşi nu mai este fizic printre noi, continuă să existe în sufletul fiecăruia dintre noi, eroul sublocotenent post mortem Alexandrescu Traian Dragoş.
Text: Locotenent colonel, Biță Gabriel
Foto: Ciprian Irimia