„Acțiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanșate de salariați și se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul. Salariații Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare”, precizează sindicaliștii. „Decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați cu salarii de 10.000 de lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, Guvernul mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului”, atenționează protestatarii. Referitor la declarațiile președintelui ANAF, domnul Bogdan Nicolae Stan privind protestul spontan al salariților din sistemul instituțional al MFP, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe face următoarele precizări:
- La ultima întâlnire pe care domnul Bogdan Nicolae Stan a avut-o cu liderii de sindicat din teritoriu, i-a fost comunicat faptul că o creștere de 15% nu acoperă scăderile de salariu ale angajaților instituțiilor subordonate ANAF. Ținem să-i reamintim pe această cale discuția care avut loc la sediul Ministerului Finanțelor Publice în data de 3 mai 2017, la care au participat și directorii direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice
- Liderii de sindicat i-au solicitat foarte clar să susțină refacerea grilelor de salarizare pentru angajații sistemului instituționalizat al MFP.
- Nu înțelegem declarația dumnealui potrivit căreia a trimis propunerea sa către Guvern, în condițiile în care legea se afla în Parlament iar Guvernul a transmis deja punctul sau de vedere referitor la legea salarizării. Dacă înțelegea să recunoască importanța și complexitatea muncii angajaților din instituțiile subordonate ANAF, ar fi putut preveni acțiunile de protest declanșate astăzi la nivel național.