Pentru a onora valorile județului Argeș, Consiliul Județean Argeș a organizat, în data de 8 decembrie, cea de-a doua ediție a Galei ”10 pentru Argeș”. Astfel, zece argeșeni, din domeniile – Mediu de afaceri, Educație, Sport, Sănătate, Administrație, Cultură, Cercetare, Social, Protecția mediului – turism, Promovarea Argeșului – au primit recunoașterea comunității argeșene, în baza nominalizărilor Comitetului de Excelență, ale consilierilor județeni, instituțiilor de învățământ și cultură din Argeș și din partea mediului de afaceri.
Anul acesta manifestarea s-a desfășurat sub egida „Respect pentru Valorile Naționale”, un proiect inițiat în 2017 de Consiliul Județean Argeș, Academia Română și DACIN SARA, cu scopul de a redescoperi și readuce în atenția publică valorile naționale, din domenii precum știință, istorie, literatură, cinematografie, teatru, muzică, precum și sub egida “Fabricat în Argeș”.
La fiecare dintre secţiuni au existat câte trei nominalizări, dintre care a fost ales un câştigător, însă, fiecare dintre nominalizaţi, în parte, poate fi considerat un învingător.
“Pentru al doilea an la rând, Consiliul Județean Argeș continuă să aducă recunoaștere și recunoștință valorilor județului Argeș, respectiv a personalităţilor care, prin activitatea lor în anul 2017, au contribuit la promovarea şi dezvoltarea judeţului. Și pot spune că Argeșul are foarte multe valori și elite care merită promovate, prezentate și susținute, mai ales că activitatea multora dintre ei nu este suficient de mediatizată. Asta încercăm noi să facem prin “Gala 10 pentru Argeș”, dar și prin celelalte două proiecte ale Consiliului Județean Argeș, “Fabricat în Argeș” și “Respect pentru Valorile Naționale”, a declarat în deschiderea Galei de Excelență preşedinte Consiliul Judeţean Argeş, Dan Manu.
1. La categoria ADMINISTRAȚIE au fost înmânate două trofee, respectiv ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, și fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu – ambele pentru Ansamblul Conacului Brătianu – Florica („Vila Florica”).
În luna noiembrie 2017, Ministerul Culturii a achiziționat, prin Hotărâre de Guvern, Vila Florica, salvând astfel unul dintre cele mai importante bunuri de patrimoniu național care, de acum, se află în patrimoniul Statului român. Vila Florica s-a reîntors astfel acolo unde, de fapt, îi este locul, în administrarea Consiliului Județean Argeș. Un pas istoric realizat și cu sprijinul parlamentarilor argeșeni care s-au implicat activ pentru realizarea acestui lucru.
În discursurilor lor, cei doi miniștri au punctat faptul că prin achiziționarea Ansamblul Conacului Brătianu – Florica („Vila Florica”) este pentru prima dată când Ministerul Culturii îşi exercită dreptul de preemţiune pentru un bun imobil de patrimoniu naţional şi judeţean, ce va fi astfel menținut în circuitul public. Și asta, mai ales acum, în anul Centenarului Marii Uniri, cunoscut fiind ceea ce reprezintă familia Brătianu în istoria României și mai ales în realizarea Marii Uniri.
La această categorie au mai fost nominalizaţi:
# Primăria și Consiliul Local Pitești – FC Argeș – pentru că în 2017 au reușit să salveze un brand al județului, FC Argeș, prin achiziționarea brandului, a siglei, a palmaresului şi culorilor alb-violet.
# Alina Manea, director Colegiul Național “Ion C. Brătianu, pentru modul cum a condus și coordonat lucrările de investiții privind reabilitarea și consolidarea Colegiului Național „Ion C.Brătianu” Pitești, un simbol al învățământului argeșean. Valoarea investiției, finalizată la mijlocul anului 2017, și finanțată din bugetul local al municipiului Pitești a fost de peste 11.574 mii lei.
2. Trofeul “Omul de fier” la categoria SĂNĂTATE a fost acordat doctorului Horia Trăilă – medic radiolog – radiografie intervențională Laboratorul Angiografie SJU Pitești, care a fost nominalizat la această categorie împreună cu colegii săi: Dr. Cătălin Mircea Ușurelu – medic Sectia Cardiologie a SJU Pitești și Dr. Elvis – Gabriel Boțu – medic Sectia Cardiologie a SJU Pitești. Din 2014, la Spitalul Județean de Urgență Argeș, funcționează Laboratorul de Angiografie. La 3 ani de la deschidere, aici se realizează atât proceduri de cardiologie intervențională cât și proceduri de radiologie intervențională. Numai în 2016, aici au fost tratate și operate peste 1.800 de cazuri. În 2017, numărul acestora a fost mult mai mare, în medie 5-6 pacienți/zi, ceea ce reprezintă un pacient/oră. În afară de toate acestea, cu ajutorul conducerii Spitalului Județean de Urgență Pitești și a Consiliului Județean, Laboratorul de Angiografie a accesat și 2 programe naționale curative subvenționate de CNAS:
– Din 2015 – Programul național de boli cardiovasculare, subprogramul: proceduri de dilatare percutană a stenozelor arteriale
– Din 2017 – Programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă – subprogramul de radiologie intervenţională și tot din 2017 – un program Acţiunea prioritară pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut derulat prin Ministerul Sănătății.
Echipa, formată din 6 asistente medicale, 2 medici specialiști cardiologi intervenționiști – Dr. Cătălin Mircea Ușurelu și Dr. Elvis – Gabriel Boțu și un medic radiolog intervenționist Dr. Horia Trăilă – lucrează după următorul motto: Salvăm vieți, redăm speranțe!
3. Profesorul Octavian Dumitrașcu – cadru didactic al Colegiului Național, “Dinicu Golescu”, Câmpulung, profesor pregătitor al elevilor participanți la etapa națională și internațională de informatică a câștigat, pentru al doilea an la rând, trofeul la secțiunea EDUCAȚIE, pentru rezultatele deosebite obținute la olimpiadele naționale și internaționale obținute cu elevii săi, membri ai lotului național al României. În 2017, elevii profesoului Octavian Dumitrașcu zeci de medalii și pemii la nivel național și internațional dintre care amintim: medalia de aur la Olimpiada Europei Centrale la Informatică Liubljana, medalie Aur la Olimpida Pluridisciplinară Tuymaada – Rusia, medalie Bronz la Olimpiada Internațională de Informatică Teheran, medalie de argint și medalie de bronz la Concursul Internațional Romanian Master of Informatics – București, medalie de aur și medalie de argint la Concursul Internațional IATI de la Shumen – Bulgaria.
La această categorie au mai fost nominalizați:
# Profesorul universitar Viorel Nicolae, prorector Calitatea învățământului la Universitatea Pitești, care în anul 2017 a coordonat procesul de admitere la Universitatea din Pitești, desfășurat într-o nouă formulă. Candidații la admitere au putut consulta oferta educațională a celor șase facultăți, s-au putut înscrie la câte programe de studii au dorit, plătind o taxă unică de admitere. De aseemenea, a doua mare provocare a constituit-o procesul de evaluare instituțională a universității, evaluare finalizată cu succes în noiembrie 2017.
# Conf. univ. dr. Sebastian George ENE – Prorector Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Pitești – inițiatorul și organizatorul Conferinței Internaționale “Knowledge Economy – Challenges of the 21st Century” și coorganizator al Conferinței Internaționale a Asociației Române de Științe “Future dynamics of Regional Development and Planning”.
4. La categoria MEDIUL DE AFACERI, trofeul a fost oferit societății Lactate Brădet, unul dintre cei mai importanți procesatori de lapte din zona Argeșului, pentru modul în care a reuşit, în 2017, să păstreze pe piaţă un produs de brand al judeţului Argeş, după ce în 2016 a fost ținta celui mai mare scandal privind calitatea produselor. Lactate Brădet este una dintre puținele firme din acest domeniu, cu capital 100% românesc.
La această categorie au mai fost nominalizați:
# Bijuteria Teilor, un brand argeșean care a reușit să se impună și la nivel național, ajungând ca în 2017, rețeaua de magazine Teilor să fie compusă din 27 de locații.
# S.C. Romturingia societate ce are ca obiect de activitate producția de caroserii pentru autovehicule, amenajări speciale pentru transportul de combustibili, mărfuri periculoase conform ADR, autovehicule pentru transport valori, autovehicule cu destinaţie specială, remorci de toate categoriile.
5. Trofeul la categoria CERCETARE a revenit în acest an inginerului Dănuț Gabriel Marinescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea Pitești – directorul Centrului de Cercetare Ingineria Automobilului (CCIA) și coordonatorul Laboratorului Sisteme alternative de propulsie – Vehicule Electrice si Hibride. Proiectele de cercetare realizate începând cu anul 2002 de către inginerul Dănuț Gabriel Marinescu sunt în domeniul vehiculelor electrice și hibride, construite pe baza unor modele Dacia de serie, din care unele în colaborare cu Renault Technologie Roumanie. Astfel, în anul 2017, în cadrul Centrului de cercetare „Ingineia automobilului” în parteneriat cu mediul economic a finalizat:
a) Realizarea proiectului „Vehicul Electric din clasa compact” denumit Sandero ELECTRON .
b) Implementarea unui sistem de încărcare inductivă (Wireless) pe conceptul ELECTRON.
Au mai fost nominalizați și au primit “Diploma de Excelență”:
# Andrei Ghioca – student al Universității Politehnica din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, absolvent al Liceul Tehnologic “Ferdinand I” din Curtea de Argeș pentru faptul că, în 2017, a câștigat marele premiu la Salonul Inovației și Creativității Elevilor din județul Argeș” organizat de Consiliul Județean Argeș, Universitatea din Pitești, Inspectoratul Școlar Argeș și Primăria Mioveni, salon la care au participat peste 1.000 de elevi. Aici Andrei a prezentat un robot cu funcții multiple, care se deplasează autonom și care poate detecta scurgerile de gaze dintr-o încăpere, semnalând apoi printr-un mesaj pe telefon problema depistat
# Cristian Proistosescu – Cercetător la Universitatea din Washington-Seattle, piteșteanul, absolvent al Colegiul IC Brătianu, a publicat, împreună cu profesorul Peter Huybers, un studiu revoluţionar şi alarmant despre încălzirea globală, “On the Time Scale Structure of Climate Variability and Response”, studiu ce arată că încălzirea globală ar putea fi mai rapidă decât se credea şi că planeta se încălzeşte diferit, studiu care a primit numeroase aprecieri la nivel internațional.
6. La categoria PROTECȚIA MEDIULUI – TURISM, trofeul a revenit Pensiunii ”Floarea de colț” Nucșoara – deschisă la mijlocul anului 2017. Situată într-o zonă pitorească, pe Valea Râului Doamnei, în comuna Nucșoara, pensiunea asigură servicii de cazare, restaurant, conferință, team building într-un complex deosebit la nivel de 5 margarete. Așezată la poalele munților Făgăraș, pensiunea reprezintă un popas primitor pentru turiștii amatori de trasee montane din țară și străinătate, pentru cei care vor să se relaxeze petrecând sfârșitul de săptămână în mijlocul naturii cât și pentru cei ce doresc să organizeze evenimente private, corporate sau team building-uri și care au ocazia astfel să descopere astfel atracțiile turistice ale județului nostru.
Au mai fost nominalizați:
# Dumitru Grecu – coorganizator al concursul de triathlon Transfie – cel mai greu triathlon din România pe cel mai spectaculos drum din lume – Transfăgărășan. În anul 2017, peste 600 de sportivi din toată lumea au venit în Argeș pentru a participa la Transfier.
# Servicii Edilitare Mioveni –– Stația de epurare de la Colibași dispune de o soluție inovatoare de compostare, unică în România – Tehnologia GORE Cover, prima de acest fel din România. Tot aici, din 2017, în premieră a fost înființat un centru de training, pentru formarea profesională a personalului implicat în obținere compostului.
7. Eduard Șerban – sportivul legitimat la CSM Pitești a obținut trofeul la categoria SPORT. La începutul lunii august 2017, Eduard Șerban a câștigat medalia de aur la categoria 90 kg la Campionatele Mondiale de judo pentru cadeți de la Santiago de Chile, unde România a participat cu cinci sportivi. La startul concursului s-au aliniat 428 de judoka din 64 de țări, 230 la masculin și 198 la feminin. Tot în această primăvară, a cucerit Cupa Europei din Croația, care i-a asigurat calificarea la acest mondial din Chile. Sportivul este pregătit de antrenorii Valentin Ioniţă şi Cornel Pălărie.
Nominalizați la categoria SPORT:
# Flavian Crăciun – care la începutul lunii august 2017, a organizat la Baza Sportivă ”Star” Bascov turneul “BRD Argeș Open Wheelchair Tennis” și BRD Bucharest Open Wheelchair Tennis, un proiect al Federației Române de Tenis, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș, prin care se promovează sportul de performanță în mijlocul tinerilor cu handicap. La turneu au participat 27 de sportivi din România, Italia, Grecia, Spania, Turcia, Republica Moldova, Irak, Croația
# Andreea şi Mihai Dragnea – dansatori la secţia de estradă a Teatrului Al. Davila. În luna octombrie 2017 au obţinut locul I la secţiunea latino la Concursul Mondial de Dans Sportiv organizat de Federaţia Mondială de Dans Sportiv. Cei doi sunt vicecampioni naţionali la dans sportiv, secţiunea latino, în ultimii trei ani.
8. La categoria CULTURĂ, trofeul a revenit Înalt PreaSfinției Sale Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. În 2017 s-a împlinit o jumătate de mileniu de la sfinţirea Mânăstirii Argeşului, ctitoria lui Neagoe Basarab, construită pe locul primei Mitropolii a Ţării Româneşti. Astfel, în luna septembrie 2017, la Mănăstirea Curtea de Argeș, a avut loc aniversarea a 500 de ani de la sfinţirea bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş. Mii de români din întreaga țară, dar și personalități naționale și internaționale, au fost prezente în acele zile la Curtea de Argeș. Cu acest prilej, Prof. Nicolae Noica a lansat, la BNR, volumul “Istoria Restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș (1863-1886)”. Cartea oferă, pentru prima dată, o istorie mai puțin cunoscută a lucrărilor de restaurare, aducând la lumină documente, fotografii și schițe tehnice din arhive.
Nominalizați:
# Fundația Culturală Ilfoveanu – În 2017, pe 25 mai, s-a inaugurat, la Piteşti, „Galeriile Ilfoveanu” – un proiect unic, rod al unei prietenii de o viaţă dintre un mare artist, pictorul Sorin Ilfoveanu, şi un om de afaceri argeșean, Gheorghe Badea, prim-vicepreşedinte al CCI Argeş. Ideea „Fundaţiei culturale Ilfoveanu” nu a apărut peste noapte. Gheorghe Badea a fost coleg de liceu cu Sorin Ilfoveanu şi s-au împrietenit, împărtăşind aceleaşi valori. Galeriile Ilfoveanu cuprinde, pe lângă spaţii expoziţionale, săli de spectacole şi o librărie. În dorinţa de a atrage tânăra generaţie spre artă, au fost deschise pentru copii ateliere de lucru.
# Primăria și Consiliul Local Priboieni – care organizează, an de an, concursul judeţean al ansamblurilor folclorice şi al formaţiilor de dansuri populare ”GHEORGHE POPESCU-JUDEŢ”, ajuns la ediţia a XVII-a. Scopul concursului este acela de valorificarea tradiţiilor coregrafice şi a muzicii populare vocale şi instrumentale din Argeş; stimularea activităţii ansamblurilor şi formaţiilor de dansuri de maturi, copii, tineri și călușari. Numărul participanților și valoarea concursului a crescut de la an la an, în 2017 participând peste 100 de dansatori din tot județul.
9. Pentru implicarea activă în viața socială a comunității, societatea DANBRED Slobozia a obținut trofeul la categoria SOCIAL. Societate comercială cu capital privat danez/roman ce activează în zootehnie, DANBRED Slobozia este profund implicată în activitatea socială a localităților din zona de sud a județului. Astfel, în 2017, cu sprijinul companiei, a fost realizat un parc de joacă pentru copii în comuna Slobozia, în fiecare an aduce pentru 1.500 de copii bucuria Crăciunului prin acordarea de cadouri pentru cei mici – valoarea sponsorizarii fiind de 80.000 lei/an, în 2017, Caravana cu medici, proiect la nivel național pentru acordarea de servicii medicale gratuite populației din zonele defavorizate a poposit în localitatea Slobozia, prin implicarea DANBRED Argeș. De aseemenea, societatea a dotat cu mobilier mai multe clase din școlile din comuna, anul acesta, a sponsorizat cu 80.000 de lei, construcția Bazinului de apă din localitatea Slobozia și a dotat cu calculatoare laboratorul școlii din comuna Mozăceni.
Nominalizați la această categorie au mai fost:
# Firma BAMESA OȚEL Topoloveni– în anul 2017 a donat 84.000 euro pentru dotarea bucătăriei și a sălii de mese a noii Gradinițe cu Program Normal și Prelungit “Lumea Copiilor” din Topoloveni. În plus, asigură masa și pentru copiii din grădiniță care frecventează cursurile cu program prelungit. De asemenea, în 2017, a achiziționat 200 de stâlpi de marcaj, care au fost montați de Salvamont Pitești pe traseele turistice din zona montană a județului Argeș.
# Fundaţia HAND-ROM – în 2017 a acordat asistență de specialitate pentru 100 copii cu dizabilități din Argeș. Fundația are un Centru de zi la Curtea de Argeș unde copiii cu nevoi speciale merg la recuperare.
10. La categoria Promovarea Argeșului, trofeul i-a revenit președintelui Federația Română de Kaiac Canoe, Ioan Bîrlădeanu, pentru promovarea sportului cu vâsle și a județului Argeș în toată lumea, cu prilejul desfășurării, în perioada 26 – 30 iulie 2017, în Argeș, la Complexul Sportiv Național Bascov – Budeasa, a Campionatelor Mondiale de Kaiac Canoe Sprint Juniori si Tineret U23. Beneficiind de o prezență de peste 1.600 de sportivi din întreaga lume, respectiv din 62 de țări participante, despre acest eveniment s-a vorbit în toate colțurile lumii, de fiecare dată fiind pronunțat și numele județului nostru Argeș.
Nominalizați:
# Ionuț Butoi. Într-un alt colț al lumii, în Canada, la Toronto, câmpulugeanul Ionuț Butoi a câștigat medalia de argint la individual si aur pe echipe, în proba de tir cu arcul, la Jocurile Paralimpice INVICTUS, competiție rezervată militarilor din intreaga lume răniți în teatrele de operațiuni. Plutonierului Ionuţ Butoi, de 39 de ani, este unul dintre militarii argeșeni grav răniţi în Afganistan care ne-au adus gloria în acest an la Jocurile Invictus din Toronto.
# Teofil Vlad – alpinist. În 2017, cadrul proiectului „Românii în marii pereţi”, la sfârșitul lunii septembrie, a escaladat peretele „El Capitan” din Parcul Naţional Yosemite din Statele Unite ale Americii. Aici alpinistul argeșean a înfipt drapelul României și simbolurile Consiliului Județean Argeș. Teofil Vlad este voluntar în cadrul Serviciului Public Salvamont Argeş.
Cu această oca
zie, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a înmânat o Plachetă de „Mesager al Valorilor Naționale” jurnalistului Bogdan Ficeag, membru al grupului de inițiativă și purtător de cuvânt al proiectului “Respect pentru Valorile Naționale”.
Cofetariile ,,Un Băiat şi o Fată” au pregătit Candy bar-ul pentru eveniment cu dulciuri alese ce au încântat papilele gustative ale participanţilor.