Cătunul de rromi din comuna argeşeană Schitu Goleşti, este un loc unde termenul de Uniune Europeană, nu a ajuns. Aici, locul pare desprins din filme, este greu de înţeles cum oamenii, indiferent de etnie, trăiesc.
Dacă ar fi sa vorbim despre condiţii, iată că ele nu se regăsesc, sau nu se regăseau, până când primarul ales al localităţii alături de specialişti, a reuşit să acceseze fonduri europene pentru a le îndulci viaţa.
„Noi, aici, nu prea avem mare lucru, avem casele astea, avem nişte animale care ne dau ce să mâncăm, aşa ne-am născut, dar nici nu au fost căi să ne ridicăm. Acum, domnul primar Miriţă, a venit cu alţi domni şi ne şcolarizează, o să avem nişte meserii. Suntem câţiva care ne-am făcut firme şi facem ce ştim, unii sunt frizeri, alţii cismari, alţii fac mobilă şi mai e unul de face coşciuge. Pe noi ne ajută că aşa putem să ne ridicăm comunitatea”, sspune un beneficiar al proiectului SOLUȚII CONCRETE PENTRU PROBLEME REALE.
Proiectul face parte din Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea numărului de comunității marginalizate în care există populație aparținând minorității roma aflate în risc de sărăcie și excluziune sociala, prin implementarea de masuri integrate.
Pe lângă orele de scolarizare, beneficiarii proiectului mai au parte de reabilitarea caselor, cadastrarea imobilelor, ajutoare material şi alimentare.
Cu sprijinul Uniunii Europene, o comunitate condusa de un om care doreste sa ajute oamenii care i-au acordat votul de încredere, beneficiaza de sprijin atât material cât şi educaţional.
Astfel de exemple ar trebui luate de cât mai mulţi aleşi pentru comunităţile defavorizate din localităţile pe care le conduc.