În ultima zi a anului 2020, directorul spitalului municipal Câmpulung, Mădălin Iordache s-a vaccinat. La fața locului adică la centrul de vaccinare din interiorul spitalului municipal Câmpulung au participat și jurnaliștii. După apariția imaginilor în mass-media locală au apărut în spațiul public tot felul de comentarii lipsite de încredere în procesul de vaccinare.
Miercuri, 6 ianuarie, medicul Mădălin Iordache a fost invitatul Atenei Jilavu, în emisiunea Agenda Publică a postului Super Tv unde a prezentat cu lux de amănunte întreaga procedură de vaccinare.
,,Vaccinul arată ca un ser este ca orice altă injecție pe care o faci sunt doar 0,3 ml, simți o înțepătură de ac subțire, ulterior poate să persiste o durere ușoară, o jenă, sau sunt cazuri în care te doare mai multă vreme, se înrosește puțin pielea, sunt lucruri explicabile se numesc reacții adverse minore care țin de obicei de 2 lucruri de tehnica de administrare, și de reactivitatea locală.
Pe mine nu m-a durut pe moment poate din cauza adrenalinei să zic așa, am fost în acea zi de gardă, m-a durut puțin pe seară apoi nu am mai simțit nimic. Pe 1 ianuarie m-a mai durut puțin, pe 2 ianuarie nu am mai avut nimic”, a mai spus medicul Mădălin Iordache.
Directorul spitalului municipal Câmpulung, Mădălin Iordache a mai declarat că nu vrea să îi convingă pe negaționiști să se vaccineze, pentru că se pare unii dintre ei nu cred nici în antibiotice sau vaccin.
,,Atunci când ajungi la spital și constați că nu este o minciună, dacă mai ajungi și bolnav, și te când te gândești că dacă făceai vaccinul sau luai antibioticul, poate nu ajungeai acolo”, a mai spus Mădălin Iordache.
Tot în cadrul emisiunii, medicul Mădălin Iordache a explicat cu lux de amănunte procedura de vaccinare pentru cei care doresc acest lucru, pentru cei care se programează din timp și merg la un centru de vaccinare pentru administrarea vaccinului.
,,Vii la ora la care ți s-a spus, se face triajul în sensul că ți se măsoară temperatura, dacă ai peste 37,3 nu te mai vaccinezi. După ce treci mai departe, ți se înmânează chestionarul de triaj și consimțământul care are anumite rubrici pe care le completezi sub supravegherea unui medic dacă nu îl semnezi, nu te vaccinezi. Cetățenii ar trebui să vină informați despre vaccin, că nu este timp pentru explicații, prezinți cartea de identitate, se scanează ca la votare, și ar trebui o corespondență ce se scanează și apare în Registrul Electronic Național pentru Vaccinare.
Datele personale se mai introduc și manual, într-o zi merg mai bine, mai prost, se vor pune la punct, poate într-o zi.
Tu ca și pacient, mergi în cabinet, după ce medicul infecționist a stabilit că te poți vaccina, unde te așteaptă un scaun de recoltare care este mai confortabil. Asistenta are deja pregătită seringa preîncărcată din cele 5 doze. La centrul de vaccinare de la spitalul municipal Câmpulung am selectat asistentele care făceau aceste vaccinuri pe secția Neonatologie, pentru nou-născuți care înainte să plece din spital sunt vaccinați. Am făcut repetiții cu circuitul bolnavului, reconstituiri cu flacoane de penicilină și respectând procedura care este afișată pe pereții fiecărui cabinet cum este corect și recomandat, nu ar exista probleme.
Când ți se administrează vaccinul se întinde pielea la umăr, acul are 2 cm dacă injecția a ajuns în mușchi este foarte puțin probabil să ai reacții locale, dacă există strat de țesut adipos în braț, și nu s-a ajuns cu acul în mușchi nu se întâmplă nimic, se va absorbi mai greu și există riscul ca stând acolo ca și corp străin să apară acea roșeață, o reacție a organismului la ceva străin.
Se aplică plasturi după înțepătură. Ieși din cabinetul de vaccinare și stai în cabinetul post-vaccinare, procedura vine de la recomandarea producătorului ca să stai 15 minute, sub supravegherea unui cadru medical.
În primele minute poți face o reacție alergică, deși sunt posibile și ulterior de acea stai sub supraveghere. Șocul anafilactic începe cu umflarea buzei, limbii, etc. La spital suntem pregătiți pentru a scoate pacientul din șoc.
Acest vaccin ar trebui să dea reacții alergice mai puține pentru că nu folosește proteine în plus ci doar informația pentru o proteină. Vaccinurile clasice spre exemplu, se cultivă pe ou embrionar deci cel care face alergie la proteina din ou va face și la vaccinul respectiv. Excipienții sunt mult mai puțini pentru că avem o pulbere și se pune și ser fiziologic. Vaccinul de gripă este deja preumplut și are niște excipienți care îi păstrează garanția.
Prima doză administrată nu îți asigură nicio imunitate, apar anticorpii de fază acută, după 10-14 zile, se produce din nou vaccinarea cu același vaccin, organismul este stimulat din nou și apar anticorpii de fază cronică, care țin multă vreme și asigură protecția. Și dacă te vaccinezi de gripă te poți îmbolnăvi”, a mai declarat medicul Mădălin Iordache.