În comuna Albeștii de Muscel, situată la poalele Masivului Iezer, se găsesc două rezervații geologice, declarate arii protejate de interes național.
Rezervația naturală de calcar numulitic se află în partea sud-estică a satului Albești. Calcarul de aici, cunoscut ca și “calcar de Albești”, a fost folosit ca materie primă pentru construirea unor așezăminte cultural – artistice de mare valoare: Castrul Roman de la Jidova, Mănăstirea Curtea de Argeș, Mănăstirea Cozia, Biserica Trei Ierarhi, Arcul de Triumf, Banca Națională, Casa Poporului, Palatul Regal (Muzeul Național de Artă), Palatul Peleș. Arie monument al naturii, calcarul numulitic de Albești reprezintă și un depozit de fosile vertebrate și nevertebrate (colți de rechini, echinoderme, brahiopode, foraminifere) atribuite eocenului (a doua perioadă a paleogenului, care a durat de acum 55,8 ± 0,2 milioane de ani, până acum 33,9 ± 0,1 milioane de ani. Mamiferele încep să domine uscatul. Apar primii șerpi).
Rezervația naturală de granit este situată lângă cea de calcar și este formată din numeroase blocuri cu dimensiuni de până la 2,5 m, de culoare roz, compuse din cuarț, microcline, perlitic, biotit și sericit fin, parte din blocuri fiind acoperite de ierburi și arbuști.