De la căldură au înnebunit salcâmii la Câmpulung! Au înflorit pentru a doua oară în acest an. Salcâmul înflorește de regulă primăvara însă pe fondul temperaturilor ridicate, din ultima perioadă a intrat din nou în vegetație.
Bătrânii spun că e semn de toamnă lungă, în timp ce specialiştii pun totul pe seama schimbărilor climatice din ultimii ani. Oamenii spun că s-a mai întâmplat ca florile de primavară să înflorească toamna târziu, însă nu şi în mijlocul verii.
Salcâmii sunt plini de flori, iar mirosul lor puternic duce cu gândul la primăvară şi nicidecum la luna lui cuptor. Specialiştii trag însă un semnal de alarmă. Valurile de frig şi caniculă au dat peste cap ritmul biologic al plantelor, care din cauza şocului termic au fost păcălite să înflorească a doua oară.
„Ce minune! Eu am 86 de ani, am intrat în 87. E veste bună, că vine toamnă bună. Nu ştiu de ce au înflorit a doua oară, eu m-am mirat. Aşa se anunţă toamnă bogată. Să dea Domnul şi sănătate”, spune o câmpulungeancă.
„Au crescut muguri de câteva zile, va fi toamnă lungă. Extraordinar, excepţional, uite ce frumoşi sunt. E o frumuseţe de nedescris. Mugurii au apărut numai acum câteva zile. Păstăile de la prima înflorire din primăvară se văd şi ele”, susţine femeia.
O altă femeie remarcă faptul că în salcâmi se regăsesc atât florile de vară cât şi păstăile rezultate în urma înfloririi din primăvară.
Au înnebunit salcâmii – melodia lui Tudor Gheorghe – se regăseşte perfect în orașul de la poalele Mateiașului, unde salcâmii au înflorit în toiul verii.
La începutul verii vremea a fost mai răcoroasă şi ploioasă apoi a venit canicula. Această schimbare este, în opinia specialiştilor, explicaţia că salcâmii au înflorit a doua oară într-un an.