5.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

ȘTIAȚI CĂ: Pe muntele Iezer există Crucea Ateneului?

Alte Știri

ȘTIAȚI CĂ: Pe muntele Iezer există Crucea Ateneului și are o istorie aparte? În anul 1937, dinamicii activiști culturali ai Ateneului Voinești inițiază acțiunea de ridicare a unei cruci pe Iezerul Mare. Prima cruce din lemn a fost amplasată la altitudinea de 2270 metri, însă aceasta a cedat din cauza acțiunii factorilor naturali.

A fost ridicată o a doua cruce, de data aceasta din piatră, dar de dimensiune mică, până în 0,50 metri, care, în timp, a dispărut. Ulterior, este montată și o a treia cruce, tot din piatră, însă, la scurt timp dispare și aceasta.

Astfel, în anul 1988, Asociația de turism „Plaiuri muscelene” și Salvamont Câmpulung, sub conducerea șefului formației de la vremea respectivă, au amplasat o a patra cruce din fier. Căutând bolovani pentru a consolida crucea, la câteva sute de metri de locația ei, într-o vale, s-a găsit a doua cruce din piatră, ce a fost încastrată în beton la baza celei de fier.

Vechea cruce are o inscripție greu vizibilă, motiv pentru care membrii Salvamont au copiat mesajul pe o placă de inox și au prins-o pe crucea actuală:

„MARE EȘTI DOAMNE ȘI MINUNATE SUNT LUCRĂRILE MÂINILOR TALE”.

Semnificația crucii amplasate pe muntele Iezer, precum și mesajul de pe aceasta poate sugera faptul că pentru a ajunge sus trebuie să înfrunți greul, urcând panta abruptă a vieții spre un țel ce niciodată nu trebuie redus la unul singur odată ce este atins. S-a putut ajunge aici, se poate ajunge și mai departe.

La Crucea Ateneului se poate ajunge pe un traseu care începe din Lereşti. La barajul Râuşor se face stânga, pe drumul forestier care ocoleşte lacul, în urcare uşoară pe lânga râul Râuşor. Ascensiunea se face pe Portăreasa, piciorul exterior al potcoavei masivului de unde se iese în golul alpin. Continuăm apoi acelşi drum pe culmile Cernatului şi Danciului până sub vârful Iezerul Mic la Crucea Ateneului.

De aici, priveliştea este absolut fantastică pentru că ne aflăm deasupra Lacului Iezer şi a văii glaciare cu acelşi nume.

Vezi aici mai multe trasee montane cu plecare din zona Voina către Iezer: https://www.cabanavoina.ro/trasee-montane/.

Sursa: Istorie și cultură în Lerești-Muscel/ Ion Oană. – București: Ars Docendi, 2017; Facebook/Comuna Turistică Lerești.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie