Obștea Moșnenilor Rucăreni și Dâmbovicioareni tăiată în două de baronii lemnului….O parte din aceștia au declarat, pe la colțuri că dihonia a intrat între ei atunci când a fost băgat neamțul în obște, așa cum îi spun ei, celui care conduce Fundația Conservation Carpathia. Se pare că neamțul este cel care vrea să le divizeze obștea, apoi să îi conducă după reguli nemțești.
Adevărul este că FCC a fost invitată de conducerea Obștii Moșnenilor Rucăreni și Dâmbovicioareni în 2012 să devină membră, în ideea de a-și uni forțele pentru a dezvolta obstea și a deveni o forță puternică în conservarea și dezvoltarea locală.
Până atunci, mai multe persoane implicate în exploatarea și prelucrarea lemnului, s-au opus cu vehemență intrării Carpathia în obște, dar instanța regională a decis cu o hotărare definitivă si irevocabilă că FCC poate deveni membru și poate cumpăra dramuri de la alți membri ai obștii.
Astfel, FCC a cumpărat 12.394 de dramuri, ceea ce reprezintă 30% din totalul dramurilor, cantitate pe care un membru individual al obștii o poate deține conform statutului. Menționăm că actualul președinte al obștii și mai mulți membri ai consiliului de administrație au cumpărat dramuri la un preț mai mic de la diverși alți membri, pentru a le vinde la un preț mai mare către Carpathia.
De ce a fost intentat proces ca să fie scos neamțul din obște și de cine?
FCC a cumpărat 30% din dramuri prin prima entitate, ceea ce putea face în mod legal, dar existau încă mulți membri din obște care doreau să vândă către FCC dramuri.
Din acest motiv, Carpathia a solicitat să devină membru cu o a doua entitate, pentru a le permite acestor persoane să își vândă acțiunile. Acest lucru a fost contestat în 2018 de un moșnean, care a fost susținut de baronii lemnului și de conducerea obștii. În acest context, oponenții FCC au cerut ca și Sănătate & Natura (prima entitate prin care neamțul a devenit membru) să fie declarată membru ilegal.
O parte din rucăreni susțin că neamțul face presiuni prin angajații săi. În urma acestor declarații care ne-au ajuns la redacție am cerut și un punct de vedere reprezentanțior FCC.
,,Membrii echipei CARPATHIA lucrează în cadrul proiectului deoarece cred în conservare și în efectul pozitiv pe care aceasta îl are asupra comunităților locale. Având în vedere acest lucru, nimeni nu trebuie să fie presat cu privire la nimic din ceea ce ține de conservare, acest lucru este în ADN-ul membrilor echipei CARPATHIA. Cine are bun simț înțelege că pădurile care se distrug azi, se refac greu sau niciodată, că nepoții noștri sau chiar copiii noștri nu vor putea trăi pe această planetă pentru că se schimbă clima, iar noi deja simțim asta pe pielea noastră.
Așa cum scrie pe toate canalele noastre și așa cum poate fi verificat în documentele de statut și toate actele pe care le deținem, scopul Fundației Conservation Carpathia este conservarea și păstrarea pădurilor și a ecosistemelor acestora.
În plus, în statutul fundației este trecut că tot ce a fost cumpărat se va întoarce la stat, în condițiile în care statul va proteja pădurile. Toate interesele noastre sunt la vedere, iar problemele pe care le avem vin din faptul că îi deranjăm pe cei care rad pădurile și se bat cu pumnul în piept că sunt patrioți.
Am deranjat și deranjăm unele interese din această obște pentru că ne-am opus tăierilor abuzive. Se poate vedea pe Google Earth cum arată porțiunile rase. Am susținut ca populația să primească lemn de foc din aceste păduri și am subvenționat costul lemnului (să nu mai fie nevoie să cumpere lemn de foc din zone îndepărtate), am cerut ca toate tranzacțiile să fie la vedere, ceea ce nu a convenit”, ne-au declarat reprezentanții FCC.
Așa arată zona Mănăstirii la 4 ani de la conducerea actuală a obștii
Câte dramuri a cumpărat FCC și pe ce sume?
- Am cumpărat în 2013 și în 2014 un număr de 12.394 dramuri de la 88 membri ai Obștii Moșnenilor Rucăreni și Dâmbovicioreni, bazat pe o hotarare definitivă și irevocabilă care stipula faptul că FCC, prin entitatea Sănătate și Natură SRL are drept de membru. Cei care au invitat inițial FCC să devină membri și apoi s-au coalizat împotriva FCC determinând-o să părăsească obștea, au fost printre cei care au vândut cele mai multe dramuri către FCC.
- Doar actualul președinte al obștii a vândut 453 de dramuri la un preț de 1.000 lei/dram, pe care le-a cumpărat în avans la un preț mult mai mic de la alți membri. Prețul total plătit de către FCC pentru aceste dramuri în 2013 și 2014 a fost peste 13,5 milioane de lei. În ciuda sentinței judecătorești inițiale definitivă și irevocabilă care-i permisese să devină membru, FCC este exclusă din obște în 2017, după un proces intentat care durat mai bine de 3 ani. Conform ultimei decizii, FCC trebuie să returneze dramurile către proprietarii inițiali, dar, în același timp, cu cerința logică ca și prețul acestora să fie rambursat către FCC. Pentru a evita dificultățile economice pentru cei care nu pot plăti banii înapoi, oferim soluția ca aceste dramuri să fie donate către moșnenii din cadrul obștii, care vor susține păstrarea pădurilor. Nu vrem nimic altceva de la ei. Totul se face pe căi legale, transparent, ne-au mai spus reprezentanții FCC.