11.9 C
Campulung Muscel
vineri, 18 octombrie, 2024

Povestea Cofetăriei „Vlădescu”, celebră în țară, furnizoare a Casei Regale fondată de un câmpulungean

Alte Știri

Povestea Cofetăriei „Vlădescu”, celebră în țară, furnizoare a Casei Regale fondată de un câmpulungean. Un conac cu 40 de camere stă în amorțire la umbra stejarilor de pe Sărărie. Strănepotul își amintește oftând de averea familiei. Cofetăria „Vlădescu”, de la Fundație, era celebră în țară, fiind furnizoare a Casei Regale. Străbunicul a murit după ce i-au confiscat tot, rușii furând chiar și cuptoarele pentru prăjituri, iar bunicul a stat 10 ani la Canal. Conacul din apropiere de Bolta Rece, retrocedat după 2000, e un vestigiu al unei vieți bogate, stinse în amărăciune.

La câțiva metri de Bolta Rece, pe strada Eminescu nr.7, ascunsă de ochii lumii și datorită vegetației bogate, se află domeniul celui mai cunoscut cofetar al Iașului, Constantin Vlădescu, unul dintre furnizorii Casei Regale din perioada interbelică. Intrarea în imobil este somptuoasă, de strajă stând drept, un stejar secular, declarat monument al naturii. Acum, moștenitorii celebrului personaj locuiesc în cele trei corpuri imense de clădire, strategic construite pe o suprafață de aproape 3.000 de metri pătrați de teren, în total, fiind amenajate aproape 40 de camere.
În exclusivitate pentru 7EST, Vasile Vlădescu, moștenitor al familiei cofetarului, a relatat povestea străbunicului și a oferit detalii interesante despre istoria clădirii, puțin știută de publicul larg.
A făcut bani cu oile
Constantin Vlădescu, născut în 1887, avea, în preajma Primului Război Mondial, afaceri importante în Câmpulung Muscel, acolo unde deținea stâne mari de oi. Ulterior, a vândut tot și s-a mutat la Iași. „La Câmpulung se ocupa de oierit. La Iași, când s-a mutat a cunoscut-o pe soția sa, Elisbeta Kissauer, de origine germană. Din uniunea celor doi au rezultat șapte copii, printre care, și bunicul meu, Eugen. Pe atunci, era la modă să te muți la oraș ca să devii burghez. Atunci, strada actuală se numea Dâmbu. Străbunicul a găsit aici două corpuri de clădire pe care le-a cumpărat. În 1920 a reabilitat clădirile și a construit-o pe cea principală. Acum, sunt trei corpuri de clădire, cel mai mare fiind corpul A”, a spus Vasile Vlădescu.
Textul integral, pe 7est.ro
Ultimele Știri

Veste imensă. A apărut prima piscină de interior în Câmpulung Muscel. Alte mega super surprize!

Veste imensă. A apărut prima piscină de interior în Câmpulung Muscel. Alte mega surprize! "Suntem extrem de încântați să vă...

Alte știri din aceeași categorie