14.1 C
Campulung Muscel
vineri, 20 septembrie, 2024

Avem momente când ne dorim toți banii din lume. Dar câți sunt pe întreaga planetă?

Alte Știri

Poate că unii dintre dumneavoastră v-aţi întrebat, măcar în joacă, cam câţi bani sunt în lumea asta. Şi am putea folosi în răspuns cuvântul acela pe care-l foloseam când eram mici pentru a descrie sume mari: catralioane. Nu e departe de realitate. Cantitatea de bani din lume variază în funcţie de definiţie, dar într-un sistem cuprinzător avem o cifră cu 15 zerouri.

La întrebarea „Câţi bani sunt de fapt în lume?” nu există un răspuns. Ci mai multe. Depinde ce înţelege fiecare prin bani şi cum îi defineşte. Pentru purişti, cei care au o noţiunea restrânsă despre bani şi înţeleg doar numerarul şi banii din depozitele la vedere, atunci întreaga masă monetară e clară – 28.600 miliarde de dolari.

Sunt banii cei mai lichizi, uşor de deblocat şi folosit, însă dacă adăugăm la această sumă şi banii ţinuţi în conturi de economii, în depozite la termen sau în alte instrumente de economisire relativ lichide ajungem la aproape 81 de mii de miliarde de dolari, arată calculele fondului de investiţii Visual Capitalist. Adică cu aproximativ şapte mii de miliarde mai mult decât PIB-ul global, decât producţia tuturor oamenilor de pe planetă.

Însă odată cu rafinarea instrumentelor financiare, noţiunea de bani s-a extins dincolo de ceea ce se înţelege în sensul clasic. Se adaugă ceea ce s-ar numi banii virtuali. Puşi la un loc, poziţiile pe instrumentele derivate, atât de răspândite în lumea financiară actuală, atunci totalul banilor este de ordinul cvadrilioanelor, adică milioane de miliarde de dolari. Continuarea o găsiți AICI.

 

Ultimele Știri

Se anunță un weekend cu super concerte. Cel mai iubit artist din România urcă pe scenă, în Argeș

Se anunță un weekend cu super concerte. Cel mai iubit artist din România urcă pe scenă, în Argeș. Nu...

Alte știri din aceeași categorie