11.9 C
Campulung Muscel
joi, 19 septembrie, 2024

44 de elevi de etnie romă pedepsiți să învețe într-o sală de sport

Alte Știri

În data de 16.08.2022, Asociația Centrul de Avocacy și Drepturile Omului (CADO) a transmis către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, o plângere, semnalând o posibilă faptă de segregare școlară, pe criteriul etnic, din cadrul Școlii Gimnaziale Păltinoasa, județul Suceava. Plângerea are ca reclamații școala în cauză și Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Plângerea a fost depusă prin intermediul Cabinetului de avocat Mihaela Roxana Prisăcariu din Iași.

Școala Păltinoasa are 3 structuri școlare, printre care și o structură cu clase primare ce deservește cătunul Țîmpoceni, cu populație majoritară de etnie romă, cu situație economică dificilă și izolat din punct de vedere al transportului inclusiv de Satul Capul Codrului, de care aparține teritorial.

Această structură școlară a fost mutată în anul școlar 2021 – 2022 în cadrul Structurii Capul Codrului (școala centrală), ca urmare a dezafectării și ulterior a demolării clădirii ce deservea școala (risc ridicat de siguranță și sănătate publică), cei 44 de elevi de etnie romă fiind mutați în sala de sport a școlii, clădire separată de incinta școlii unde învață elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna și fără acces direct la grupurile sanitare.

Cei 44 de elevi (de la pregătitoare până la cls a IV – a) sunt organizați într-o singură clasă cu predare simultană.

Situația de segregare din această școală are o vechime de cel puțin 7 ani, fiind identificată și semnalată anterior (în anul școlar 2015 – 2016).

La acea dată elevii de etnie romă învățau în școala din Țimpoceni în condiții insalubre. 

Prin plângerea depusă, CADO solicită CNCD-ului constatarea discriminării pe criteriul etnic, sancționarea cu amendă a școlii și ISJ Suceava pentru fapta de segregare școlară și recomandarea de integrare fizică și socială a elevilor romi în rândul elevilor majoritari.

Ultimele Știri

Ultimă oră. Accident grav la Mihăești. Se intervine în forță!

Ultimă oră. Accident grav la Mihăești. Se intervine în forță! Acesta s-a produs între două autoturisme și au fost...

Alte știri din aceeași categorie