Cel mai la înălțime schit monahal din Argeș. În urmă cu câteva zile IPS Calinic a susținut o slujbă arhierească. Chiar la Schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.
Cel mai la înălțime schit monahal din Argeș
În Duminica a XVII-a după Rusalii, obștea monahală de la schitul argeșean Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, aflat la cota 1000 pe Transfăgărășan, a primit în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie în noul paraclis cu hramul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta este construit la demisolul noii biserici.
În cuvântul de învăţătură, Ierarhul Argeșean a îndemnat pe cei prezenţi să aibă drept model stăruința femeii cananeence care s-a rugat cu multă credință înaintea Domnului Iisus Hristos.
Pe lângă construcția noii biserici, în ultimii nouă ani au fost executate lucrări de extindere a casei mari unde sunt chiliile. S-a construit o nouă anexă cu spații de ședere pentru pelerini, iar curtea interioară a fost reamenajată și lărgită.
Totodată, pentru siguranța noii biserici, versantul nordic a fost consolidat prin înălțarea unui zid masiv din beton armat și piatră. Iar drumul de acces a fost reabilitat.
Liturghie la 1000 m altitudine. Schitul de pe Transfăgărășan are un nou egumen
Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a slujit duminică la Schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, aflat pe Transfăgărășan la cota 1000.
Omilia ierarhului a prezentat personalitatea Sf. Ap. Toma, care a avut rolul de a „încredința întreaga omenire de învierea Domnului”.
La finalul slujbei, Arhiepiscopul Calinic l-a prezentat obştii pe noul egumen, protosinghelul Ioan Traian Danci.
Originar din Bistrița Năsăud, a fost închinoviat până în anul 2018 la mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul Lipnița din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului. Din anul 2019 a fost primit ca egumen la schitul Sf. Mc. Pantelimon din Eparhia Argeșului și Muscelului.
Schitul Sf. Mc. Pantelimon a fost înființat în data de 1 iulie 2012, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic de a exista o biserică în care să fie pomeniți toți cei care au lucrat la realizarea Transfăgărășanului.
Aflat foarte aproape de Barajul Vidraru, pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Europa, noul schit este unul dintre cele mai importante așezăminte monahale din arhiepiscopie.
Foto: Cristian Gheorghe