Casa Vacanței din Câmpulung a intrat pe lista neagră. O parte din clădire a fost reabilitată deşi din expertiza tehnică reiese faptul că trebuia consolidată. Este cu risc seismic doi, conform expertizei din 2018.
Pe 4 septembrie 2020, cu trei săptămâni înaintea alegerilor locale, Ţâroiu dădea această lucrare unui constructor. Nu întâmplător ci unuia care a beneficiat de multe contracte cu Primăria şi care s-a apucat rapid de treabă.
Era în joc imaginea primarului înaintea imaginii casei faţă de a cărei reparaţie superficială îşi vor da cu părerea şi anchetatorii DNA.
Casa Vacanței din Câmpulung a intrat pe lista neagră
Cheltuielile ocazionate de investiţia pripită a lui Liviu Ţâroiu arată astfel. Fostul primar a început, în septembrie 2018, cu o expertiză tehnică întocmită de Silvora Tera, din Piteşti, pentru suma de 11.900 lei.
Pe 15 octombrie 2019, a contractat o D.A.L.I. – documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, elaborată de AM Project Design & Consulting, din Bucureşti, căreia i s-au plătit 48.171 lei.
Iar contractul de lucrări a fost atribuit, pe 4 septembrie 2020, firmei câmpulungene Siacons Eurotrust, pentru suma de 219.317 lei. Lucrarea a fost finalizată la preţul de 192.361 lei.
Deşi fostul primar a cheltuit nişte bani pe documentaţii prin care i se recomanda, înainte de toate, să fie asigurată rezistenţa şi stabilitatea imobilului, acesta a optat pentru o reabilitare exterioară a imobilului. Lucarea care presupunea: refacerea tencuielii, zugrăvirea faţadei şi recondiţionarea tâmplăriei.
Din documentaţie a reieşit o valoare de cinci ori mai mare a lucrărilor
Din documentaţie a reieşit o valoare de cinci ori mai mare a lucrărilor de care era nevoie pentru adevărata „Consolidare şi reabilitare exterioară a construcţiei existente în strada Negru Vodă, nr.113 / strada Republicii, nr.20”.
1.031.500,43 lei, aceasta era valoarea rezultată din D.A.L.I. comandată de Primărie. Clădirea pregătită de o aşa-zisă renovare, la al cărei parter din strada Republicii funcţionează „Casa Vacanţei” şi Merceria „Firul Roşu”.
Nu este monument istoric – nu figurează pe Lista Monumentelor Istorice
Nu este monument istoric – nu figurează pe Lista Monumentelor Istorice din 2015. Dar este parte componentă a Sitului urban „Oraşul Istoric Câmpulung”, datând din secolele XIII-XX.
„Imobilul se află în zona de protecţie a unui monument istoric, respectiv Ansamblul Bisericii Catolice „Sfântul Iacob – Bărăţia”, cu datare din secolele XIII-XVIII.”
Construcţia, care are o faţadă pe Negru Vodă, la numărul 113, şi o faţadă, pe Republicii, la numărul 20, cu o mărime considerabilă, la care adăugăm degradarea accentuată, necesita o investiţie pe măsură: 1.031.500,43 lei.
Totalul proiectului în anul 2019, din care construcţiile şi montajul, 729.744,16 lei.
Lipsa de întreţinere, în decursul timpului, a generat „starea rea de conservare generală” a clădirii cu subsol, parter şi trei etaje, stare prezentată astfel în rezumat:
„Faţadele prezintă suprafeţe de dimensiuni mari pe care tencuiala este căzută în întregime. Și porţiuni de tencuieli desprinse, ce pun în pericol siguranţa pietonilor.
Pe calcanele laterale, zidăria de cărămidă a fost lăsată aparentă încă de la construirea imobilului. Iar factorii climatici pot afecta în timp calitatea materialelor constructive neprotejate.
Imobilul a suferit următoarele lucrări de intervenţie. Pe faţada spre strada Republicii, tâmplăria originală a fost înlocuită cu tâmplărie PVC. La etajele I-III, la fel tâmplăria aferentă spaţiilor comerciale de la parter, de pe ambele faţade la stradă, au fost înlocuite.
Spaţiul comercial de pe strada Negru Vodă a fost refinisat, iar terasa de acces din stradă a fost placată cu gresie ceramică.” Continuarea o găsiți AICI.