3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Comoara din deșeurile electrocasnice. Ce aruncăm la gunoi și habar nu avem

Alte Știri

Comoara din deșeurile electrocasnice. Ce aruncăm la gunoi și habar nu avem. Cum pot valorifica românii metalul din aceste deșeuri. Comoara pe care toți o aruncă la gunoi.

Puțini sunt cetățenii care realizează ce obiecte valoroase aruncă, de fapt, la gunoi, în fiecare săptămână. Potrivit unui studiu realizat de către cei de la Panorama.ro, o mare cantitate din metalele deșeurilor electronice aruncate la ghenă au în componență aproape jumătate de tonă de aur. Dar și peste două tone de argint.

Comoara din deșeurile electrocasnice. Ce aruncăm la gunoi și habar nu avem

În ceea ce privește defalcarea cantitativă a metalelor care intră în componența deșeurilor electronice produse în România, iată ce au relevat studiile specialiștilor:

  • 36% sunt electrocasnice mari,
  • 34% sunt electrocasnice mici,
  • 23% echipamente termice,
  • 13% monitoare de calculator,
  • 4% echipament IT.

În anul 2019, milioane de deșeuri electronice au fost produse la nivelul Uniunii Europene. Locul fruntaș al clasamentului l-a ocupat Germania, cu 1,67 milioane de tone de deșeuri.

Pe locul doi s-a poziționat Marea Britanie, cu 1,37 milioane, iar podiumul a fost completat de Franța, cu 1,14 milioane de deșeuri electronice.

Au urmat state precum Italia, cu 1,03 milioane, Spania, cu 770 de mii, Olanda, cu 360 de mii, Polonia se apropie de olandezi, cu 340 de mii, urmată de Belgia, cu 200 de mii și Suedia, cu 180 de mii de deșeuri electronice aruncate.

România închide top 10 cu 174 de mii de tone, un procent de 2% din totalul de deșeuri electronice din Uniunea Europeană.

Deșeurile electronice acoperă o varietate de produse diferite care sunt aruncate după utilizare. Electrocasnicele mari, precum mașinile de spălat și sobele electrice, sunt cele mai colectate, fiind urmate de electrocasnicele de dimensiuni mai mici.

În această categorie intră produse precum cuptorul cu microunde, mixerul, robotul de bucătărie, prăjitoarele de pâine sau aspiratoarele.

Urmează echipamentele IT și de telecomunicații, precum laptopuri, calculatoare și imprimante, echipamentele de consum și panourile fotovoltaice, precum camerele video și lămpile fluorescente, precum și uneltele electrice și dispozitivele medicale.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie