3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Care este realitatea despre orașul de 15 minute. Nu e pușcărie

Alte Știri

Care este realitatea despre orașul de 15 minute. Nu e pușcărie. „Orașul de 15 minute” presupune ca drumurile noastre zilnice, precum mersul la cumpărături, la școală sau la serviciu, să fie unele scurte.

În așa fel încât să nu fie nevoie să mai folosim autoturismele proprii. Și nici măcar mijloacele de transport în comun. Pentru a obține acest lucru, conceptul propune organizarea orașelor în așa fel încât oamenii să aibi totul cât mai aproape de casă.

Ideea văzută ca formă de control

Pe scurt, ideea „orașului de 15 minute” este așa: reducerea deplasărilor zilnice la un sfert de oră pe jos. Cu bicicleta sau cu transportul public, cu scopul de a-i ajuta pe cetățeni să își satisfacă mai repede nevoile de bază.

„Trebuie să facem orașe pentru mersul pe jos, pentru a avea mai multe servicii medicale. Activități educaționale, pentru nevoile sarcinilor noastre zilnice, pentru a face orașele locuibile”, a explicat Carlos Moreno, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, căruia i se atribuie crearea acestui concept.

Care este realitatea despre orașul de 15 minute. Nu e pușcărie

Dar această idee clară este văzută de cei care cred că există un guvern mondial. Ce supraveghează continuu cetățenii, doar ca o nouă cale prin care „oculta” vrea să limiteze mișcările oamenilor. Asta pentru a-i controla mai bine.

„FMC-urile (orașele de 15 minute) i-ar putea ajuta pe cetățeni să ajungă mai repede de la punctul A la punctul B. Dar, totodată, aceste orașe le vor permite mai ușor celor de la putere să ne spioneze.

Să ne colecteze datele, iar Big Brother [Fratele cel Mare] va deveni Bigger Brother [Fratele și mai Mare]”, scrie site-ul Active News, cunoscut pentru promovarea mai multor teorii similare.

Forumul Economic Mondial, condus de Klaus Swab, este organizația acuzată cel mai des de către conspiraționiști că ar fi în spatele unor astfel de acțiuni.

Astfel, potrivit propagandei, organizația susține ideea „de a nu deține nimic, de a nu avea viață privată”.

În realitate, conceptul de 15 minute este mai puțin despre proiectarea planurilor pentru fiecare cartier. Și mai mult pentru a organiza în așa fel cartierele.

Încât nevoile de bază să poată fi rezolvate la distanță de maxim 15 minute, a declarat autorul și avocatul mobilității urbane Chris Bruntlett pentru Deutsche Welle.

Orașul olandez Utrecht a implementat deja conceptul de 15 minute. Cercetările bazate pe date colectate din 2019 până în 2021 au arătat că aproape 100% din populația din Utrecht poate ajunge în locuri unde își pot satisface nevoile de bază.

– cum ar fi hrana, îngrijirea sănătății. Educația și sportul – în 15 minute cu bicicleta. Continuarea cu toate informațiile o găsiți AICI.

Foto: Adobe Stock

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie