Schimbări majore în școlile din România. Elevii intră sub restricții.
Violența în școli este des întâlnită în România. Uneori fiind încurajată chiar de profesori, care devin irascibili sau adoptă o atitudine agresivă față de elevi.
În urmă cu puțin timp, în România a avut loc un caz șocant. Astfel că, un elev al unui liceu cunoscut din București a atacat profesoara de japoneză cu un cuțit, provocându-i răni. Tânăra a fost dusă de urgență la spital, iar printr-un noroc, acum se află în afara oricărui pericol.
Schimbări majore în școlile din România. Elevii intră sub restricții
Potrivit informațiilor adunate de oamenii legii, tânărul ar fi reacționat violent după ce cadrul didactic ar fi anunțat că le va da un test scris elevilor.
Se pare că elevul nervos a scos cuțitul e care îl avea ascuns, îndreptându-l către o zonă cu risc pentru viața femeii. Conform polițiștilor, atacul ar fi fost premeditat. Astfel că tânărul se informase înainte ce pedeapsă ar putea primi și ce urmări ar putea avea actul său de violență.
„La data de 05.04.2023, în jurul orei 12,30, în timp ce persoana vătămată, în vârstă de 26 de ani, profesoară la un liceu din municipiul Bucureşti, începuse ora de predare la clasa a X-a.
Și împărţea foile cu teste către elevi, în momentul în care a ajuns la banca inculpatului, acesta din urmă a lovit-o cu un cuţit în gât. Provocându-i o plagă înjunghiată în regiunea cervicală anterioară.
Inculpatul a premeditat săvârşirea faptei prin aceea că s-a interesat despre pedeapsa aplicabilă. A făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acţioneze şi s-a înarmat cu un cuţit.
Din modul în care a acţionat, lovind victima cu o armă cu potenţial letal într-o zonă vitală. Rezultă că inculpatul a acceptat că acţiunile sale pot duce la decesul victimei, care nu s-a produs din hazard”, spun procurorii.
Măsuri mai stricte pentru elevii din România
În ciuda tuturor semnalelor apărute în școlile din România, autoritățile nu au introdus până acum măsuri mai riguroase pentru combaterea violenței.
Se pare că atentatul din Serbia a speriat pe toată lumea, iar frica ne-a lovit și pe noi, românii. Așa se face că și Ministerul Educației a conștientizat gravitatea acestui episod nesăbuit de violență. Astfel încât, au fost anunțate măsuri mai dure, care să oblige elevii să renunțe la vechile obiceiuri.
După luni întregi de discuții și amânări, săptămâna care tocmai a început este decisivă pentru a decide viitoarele restricții.
Momentan, este așteptat un raport al comisiei de învățământ pentru a intra la dezbateri și vot final în plenul Camerei Deputaților. Astfel că miercuri ar trebui să fie deja votate.
Există foarte multe legi propuse cu scopul de a combate violența în școli, mai ales după atentatele comise săptămâna trecută în Serbia.
Unele dintre ele pot fi etichetate drept idealiste, dar asta se va vedea după voturile primite. Astfel, unii parlamentari consideră că România ar putea să contabilizeze numărul părinților care dețin arme de foc.
Lista fiind pusă la dispoziția școlilor. Potrivit informațiilor transmise de oamenii legii, 70 de mii de români au permis de port armă.
O altă restricție ar putea consta în detectarea armelor din metal. Și instalarea camerelor de supraveghere, atât pe holuri, cât și în clase.
De asemenea, elevii care manifestă un comportament agresiv ar putea fi suspendați pentru o perioadă de 5 zile lucrătoare. Și maximum 15 zile pe an, iar în cazurile grave fiind necesară exmatricularea.
Elevii care ar fi scoși din învățământul primar, ar putea fi reintroduși de abia anul următor. Fie la aceeași unitate de învățământ, fie la alta.
Supravegherea în ghiozdane la sosirea în școli sau înființarea unor camere de liniștire sunt alte metode ce ar putea aduce mai multă siguranță în școli.