REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Prăjitura tăvălită prin ciocolată și nucă de cocos. Cu un minimum de efort și din ingrediente simple și populare poți prepara un desert absolut delicios.
Dacă nu ai încercat încă rețeta pentru prăjitura tăvălită, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a o testa și tu.
Ingrediente
Prăjitura se compune dintr-un blat simplu preparat cu miere de albine, o glazură de ciocolată și decor din fulgi de cocos. Împarte lista de ingrediente în funcție de aceste elemente.
Pentru blat în tavă cu dimensiuni de 21/25 cm:
- 6 ouă
- 150 gr de zahăr
- 150 ml de lapte
- 150 gr de unt gras
- 100 gr de miere de albine
- 450 gr de făină
- 10 gr praf de copt
- 2 lingurițe cu extract de vanilie
- un praf de sare.
Pentru sosul de ciocolată:
- 200 gr de zahăr
- 400 ml de lapte
- 200 gr unt gras
- 50 gr de pudră de cacao
- 1 linguriță cu esență de rom
- 100 gr de fulgi din nucă de cocos.
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea blatului de prăjitură, care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor, apoi coacere. În timp ce blatul se răcește după coacere, poți pregăti sosul de ciocolată.
Cum prepari blatul pentru prăjitura tăvălită
Adună pe masa de lucru toate ingredientele și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ia un bol încăpător și trece făina prin sită direct în el. Adaugă și praful de copt și amestecă bine cele două ingrediente.
Sparge ouăle în alt bol și adaugă peste ele un praf de sare și zahărul. Amestecă-le bine, până când se deschid la culoare și capătă volum, iar cristalele de zahăr nu se mai simt.
REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Prăjitura tăvălită prin ciocolată și nucă de cocos
Pune untul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului, topește-l și lasă-l să se răcească ușor. Apoi adaugă mierea și amestec-o cu untul cald. Adaugă laptele și esența, omogenizează amestecul și toarnă-l treptat peste compoziția de ouă, amestecând intens pentru omogenizare. La final, adaugă treptat și amestecul de făină cu praf de copt.
Aluatul rezultat va avea textura ca de ciulama. Întinde aluatul în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt.
Coace blatul pentru prăjitură timp de 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească în tavă, apoi răstoarnă-l pe un blat de lucru și secționează-l în cuburi.
Cum prepari glazura de ciocolată
Trece pudra de cacao prin sită într-o crăticioară și adaugă peste ea zahărul și laptele. Amestecă bine și așază crăticioara pe flacăra aragazului. Fierbe amestecul de ingrediente până când obții un sos ușor cursiv.
Taie untul în cuburi și adaugă-l în sosul fierbinte. Amestecă intens până când untul este topit și sosul devine consistent.
După stingerea focului, lasă sosul de ciocolată să se tempereze pentru 2-3 minute și adaugă esența de rom.
Lasă sosul de ciocolată să se răcească bine, apoi trece cuburile de prăjitură prin sos, folosind bețe de frigărui.
Tăvălește-le imediat prin nuca de cocos.
Așază-le pe un grătar până când glazura se întărește, apoi transferă-le pe platouri și servește-le alături de cei dragi.