Care e vârsta standard de pensionare la femei în România. Care este și stagiul de cotizare. România are aproape cinci milioane de pensionari la momentul actual. Iar numărul femeilor pensionare este mai mare decât numărul bărbaţilor pensionari. Astfel că este interesat de aflat anumite detalii despre ce înseamnă pensionarea la femei.
În general, numărul femeilor pensionare este mai mare decât numărul bărbaţilor pensionari din două motive. Pe de o parte pentru că numărul femeilor este mai mare decât numărul bărbaţilor, în România. Iar pe de altă parte pentru că vârsta de pensionare este ceva mai mică la femei decât la bărbaţi.
Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.
Care e vârsta standard de pensionare la femei în România. Care este și stagiul de cotizare
Interesant este că vorbim de un număr mai mare de femei pensionare indiferent că vorbim despre pensii obţinute din asigurări sociale de stat. Sau pensii obţinute din sistem pentru agricultori ori din sistem militar.
Pe de altă parte trebuie precizat că România este sub vârsta standard de pensionare a femeilor din Uniunea Europeană, care este undeva la 63 de ani şi patru luni. Recordul este deţinut de femeile din Italia care se pensionează, în medie, la vârsta de 65 de ani şi şapte luni.
Numărul femeilor pensionare este mai mare decât numărul bărbaţilor
Există, însă, numeroase cazuri în care femeile din România se pot pensiona înainte de termen. Unul dintre aceste cazuri este reprezentat de femeile care au cel puţin trei copii.
Conform autorităţilor de la noi, femeile din România care au cel puţin trei copii se pot pensiona cu şase ani înainte de a atinge vârsta de pensionare. Însă, există anumite condiţii într-un asemenea caz. Ne gândim în special la faptul că vorbim despre femei care au realizat stagiul minim de cotizare, au născut trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani.
Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.
Specialiştii anunţă că “stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare. Sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.
Practic, stagiul minim de cotizare pentru pensie reprezintă stagiul minim care poate asigura o pensie persoanei care a contribuit constant la sistemul de asigurări sociale.
Dacă stagiul minim de cotizare pentru pensie este de 15 ani, trebuie ştiut şi faptul că stagiul complet de cotizare pentru pensie este de 35 de ani. Vorbim despre cazurile în care se doreşte obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
Pe de altă parte trebuie precizat că persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege pot solicita pensionarea anticipată. Dar cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare.
Există două situaţii în care românii se pot pensiona anticipat
În general, există două situaţii în care românii se pot pensiona anticipat. Ori dacă s-a depăşit, deja, stagiul de cotizare cu cel puţin opt ani ori dacă mai sunt maxim cinci ani până la atingerea vârstei standard de pensionare.
Concret, dacă vârsta standard de pensionare pentru femei este de aproximativ 62 de ani, asta înseamnă că vârsta minimă pentru pensionarea anticipată la femei ar fi undeva la 57 de ani. Documentele depuse pentru obţinerea pensionării anticipate trebuie însoţite de cel care să dovedească realizarea stagiului de cotizare potrivit.