3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Alina Gorghiu, mesaj pentru tineri la dezbaterea „Drogurile la volan = închisoare”: Aveți posibilitatea să dați o mână de ajutor!

Alte Știri

Alina Gorghiu, mesaj pentru tineri la dezbaterea „Drogurile la volan = închisoare”: Aveți posibilitatea să dați o mână de ajutor!

Peste o sută de tineri argeșeni au participat, vineri seară, la dezbatarea „Drogurile la volan = închisoare”. Eveniment care a avut loc la Mioveni, Argeș, în prezența ministrei justiției, Alina Gorghiu. Traficul și consumul de droguri, linia firavă între satisfacerea unei simple curiozități și dependența de droguri. Sau cât de ușor se poate ajunge la un nou caz Pascu au fost doar câteva dintre temele dialogului la care au participat inclusiv reprezentați ai instituțiilor direct implicate în combaterea fenomenului drogurilor. Și anume medicul Gheorghe Bogdan din cadrul Agenției Naționale Antidrog și reprezentanți de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Argeș.

Alina Gorghiu, mesaj pentru tineri la dezbaterea „Drogurile la volan = închisoare”: Aveți posibilitatea să dați o mână de ajutor!

„Nicio instituție din lumea asta, niciun efort al poliției, al DIICOT-ului, al adulților nu va da roade dacă nu o să vă avem parteneri în povestea asta, a drogurilor. Cred că aveți posibilitatea să dați o mână de ajutor. Nimeni nu știe mai bine decât voi, de generația voastră, care este presiunea pusă pe umerii voștri. Nu ajunge nimeni să consume droguri dacă nu are o neliniște. O apăsare pe umeri, o presiune care vine fie din familie. Fie de la școală, care vine din absolut orice cauză, pe care părinții nu o observă, nu o înțeleg și nu vă sunt alături”, le-a spus tinerilor Alina Gorghiu.

Ministra justiției a menționat, în contextul în care tragedia accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri, face agenda de zile bune în mediul online și la TV, că această temă, a consumului de droguri, a „zguduit societatea românească”. Dar și că tinerii vin în contact cu tot felul de informații care nu au legătură de multe ori cu realitatea și cu subiectele care ar trebui să fie consumate de către ei.

„Digitalizarea, globalizarea ne va expune la tot felul de tentații. Și sunt cadouri otrăvite. E de ajuns să vină un prieten binevoitor și să zică: <<Am eu soluția astăzi să te simți cool, să fii în elementul tău…>> Și uiți că te-ai certat acasă, că ai luat un patru la școală…. Tentația există. Și există la fiecare mai mult sau mai puțin”, a mai spus Alina Gorghiu. Cea care a insistat, de asemenea, asupra importanței educației juridice. De ce tinerii trebuie să știe care sunt drepturile, ce înseamnă infracțiune, când încalcă reguli de conduită.

Ministra justiției i-a îndemnat pe tineri să fie responsabili și să aibă curaj să salveze oameni, să demaște pe cei care contribuie la creșterea fenomenului consumului de droguri.

Digitalizarea, globalizarea ne va expune la tot felul de tentații

Ministra justiției le-a vorbit tinerilor și despre legea Anastasia. Deoarece fiecare trebuie să afle că riscă închisoarea dacă se urcă băut sau sub influența drogurilor la volan. Și provoacă accidente soldate cu pierderea de vieți omenești.

Tinerii din Argeș au putut afla, totodată, mai multe detalii și despre Agenția Națională Antidrog (ANA). Reprezentantul instituției, medicul Gheorghe Bogdan, le-a vorbit celor prezenți de ce e important să fie informați despre acest flagel. Cum să se ferească, cum să nu fie păcăliți pentru a nu ajunge la dependență.

”Dependența este o boală cronică, care nu poate fi tratată, dar poate fi ținută sub control”, a atras atenția medicul Gheorghe Bogdan. Orecizând că ANA se ocupă în special de partea de prevenire, dar și de partea de asistență și colectarea de date a indicatorilor care au legătură cu consumul de droguri. Inclusiv urgențe medicale, numărul de decese sau bolile infecțioase asociate, care sunt cuprinse ulterior în Raportul național anual privind situația drogurilor în România.

„Cea mai bună armă pentru combaterea drogurilor este educația, este informatia corectă”, a menționat reprezentantul ANA.

Dependența este o boală cronică, care nu poate fi tratată

Despre munca operativă de teren a celor care lucrează pentru combaterea fenomenului drogurilor, despre acțiunile întreprinse pentru depistarea traficanților, cum sunt destructurate grupările organizate, despre traficul de persoane, tinerii au putut afla detalii importante de la reprezentanții Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Argeș.

„Consumul de droguri ucide. Nu doar fizic, poate ucide emoțional, poate ucide viața socială, îți poate ucide cariera. Am întâlnit părinti, și mulți, care mi-au bătut la ușă și mi-au spus: <<Vreau să îmi arestați copilul. Prefer să îi duc bagaje și pachete la pușcărie decât să îi plâng la cruce>>”, au declarat aceștia.

Dezbaterea „Drogurile la volan = închisoare” a oferit, de asemenea, ocazia tinerilor prezenți de a pune întrebări punctuale privind combaterea fenomenului drogurilor, la care au primit răspunsurile specialiștilor.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie