Statul dă vouchere de aproape 1 miliard pentru renovarea locuințelor. Programul RePoweEU, prin care România va primi în total fonduri de circa 1,4 miliarde de euro, care a fost trimis de Guvern Comisiei Europene la finalul săptămânii trecute, conține și un program national de eficiență energetică. Program prin care cetățenii pot primi, sub formă de voucher, 72.500 de lei pentru renovarea locuinței.
Este vorba despre Programul Național „Casa eficientă energetic”. “Obiectivul specific al investiției îl reprezintă crearea unui cupon (voucher) raportat la media suprafeței utile locuibile în România de care să stimuleze participarea populației. În special a segmentului vulnerabil la renovarea clădirilor rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie. În scopul creșterii cu minim 30% a eficienței energetice”, scrie în document.
Statul dă vouchere de aproape 1 miliard pentru renovarea locuințelor
Implementarea lui presupune două axe, relevantă fiind aici Axa 2 “Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000 de euro- 50% din alocarea investiției)”.
Axa II se adresează publicului general, cu referire la clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice.
“Aceștia au posibilitatea de a opta pentru un sistem de vouchere care constă în decontarea lucrărilor de renovare. Precum și a evaluării tehnice (i.e auditul energetic al cădirii) însumând 72.500 RON ( 70.000 RON + 2.500 RON). (…)
Prin această investiție sunt vizate clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice cu încadrare în urma auditului energetic în clasa energetică G, F, D sau E conform clasificației de mai jos”.
“Pentru Axa II, cererile de finanțare vor fi depuse de beneficiar prin utilizarea platformei web dedicată a MIPE prin respectarea principiului primul venit, primul servit. O condiție importantă pentru accesarea finanțării este aceea de deține un certificat de performanță energetică pentru casa care face obiectul renovării. Obținut în ultimele 3 luni care să dovedească încadrarea imobilului în categoriile G, F, D sau E. Totodată, beneficiarul trebuie să prezinte un contract încheiat cu o firmă de construcție. Și un proiect care să prevadă lucrări care să conducă la o creștere a eficienței energetice cu minim 30%. Nu vor fi acceptate la finanțare imobile cu risc seismic cl.I și cl.II”, se mai arată în document.
Ce se plătește din voucherul de 72.500 de lei
Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice. Măsurile vizează doar partea exterioară a clădirilor:
- izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
- lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
- izolarea termică a acoperișului/planșeului,
- montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili, aceștia sunt înscriși în axa 1
Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%, și a emisiilor de CO2. Continuarea o găsiți AICI.