INTERZIS total profesorilor la clasă! Riscă să fie concediați! Noua lege a Educației, care a intrat în vigoare începând cu 2 septembrie 2023, a adus mai multe modificări. Cele care îi afectează atât pe profesori, cât și pe elevi. Astfel, profesorii nu mai au voie să facă asta cu elevii. Este vorba despre activitățile extrașcolare, pe care profesorii le desfășurau cu elevii de la clasă.
Intrarea în vigoare a noii legi a Educației aduce mai multe modificări în legătură cu activitatea profesorilor la orele de curs. Profesorii care oferă meditații elevilor lor vor putea fi supuși unui proces disciplinar, riscând chiar să fie concediați. Impunerea unei astfel de hotărâri are scopul de a promova un mediu școlar echitabil. Și de a evita orice formă de discriminare sau favoritism în educație.
INTERZIS total profesorilor la clasă! Riscă să fie concediați!
În noua lege a Educației nu este stabilită exact care este măsura care trebuie luată în cazul în care cadrele didactice încalcă această regulă. În schimb, este stipulat faptul că se va înființa o comisie specializată care va investiga acuzațiile, în cazul în care acestea există. Astfel, oricine poate denunța acest tip de abatere. Iar sancțiunile pot să varieze de la avertisment până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al profesorului.
În actuala formă a legii Educației se precizează că profesorul are obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială.
Tot în noua lege a Educației se stipulează înființarea unui Registrul al declarațiilor de interese în fiecare școală. Pentru crearea acestui registru există un termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii. Așadar, în luna decembrie 2023 acesta ar trebui să fie în fiecare unitate de învățământ. Scopul principal al acestui registru este de a pune în aplicare prevederea care interzice meditațiile oferite de profesori elevilor din clasele pe care le predau.
Prin înființarea acestui registru se dorește asigurarea transparenței și conformității cu standardele etice în învățământul din România. Astfel se poate accent pe evitarea potențialelor conflicte de interese și asigurarea unui mediu de învățare corect și echitabil pentru toți elevii.
Noua lege a Educației ar trebui să reprezinte un pas important pentru consolidarea calității învățământului în România și pentru garantarea șanselor egale pentru toți elevii.