11.9 C
Campulung Muscel
joi, 19 septembrie, 2024

Lovitură puternică pentru 1 milion de pensii. Ce se întâmplă cu banii. E dezastru

Alte Știri

Lovitură puternică pentru 1 milion de pensii. Ce se întâmplă cu banii. E dezastru.

Pentru a înțelege ce se întâmplă, amintim că Executivul de la București pregătește ample modificări fiscale ce vor intra în vigoare în perioada imediat următoare. Asta după ce guvernanții își vor asuma răspunderea pe ele, în fața Parlamentului.

Una dintre modificările legislative de natură fiscală vizează contribuțiile la Pilonul 2 de pensii private pentru aproape un milion de muncitori din patru domenii de activitate. Este vorba despre faptul că angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară vor fi scutiți de la contribuția plății către Pilonul 2.

Lovitură puternică pentru 1 milion de pensii. Ce se întâmplă cu banii. E dezastru

Fiind scutiți, deci ne mai contribuind, e de înțeles faptul că pensiile de care se vor bucura acești oameni când vor ieși din câmpul muncii vor fi mai mici decât ale celor ce au contribuit la Pilonul 2.

„La cei peste 700 de mii de angajați din construcții și sectorul alimentar se adaugă acum, din păcate, încă aproximativ 200 de mii de angajați din sectorul IT care nu vor mai plăti, nici ei, contribuții la pilonul 2.

Este regretabil faptul că, chiar dacă la nivel declarativ toată lumea vorbește de importanța educației financiare. Astfel de măsuri dau un mesaj contrar. Și anume că siguranța financiară de la bătrânețe merită a fi sacrificată pentru beneficii pe termen scurt. Din păcate, este un “cadou” care va fi achitat tot de angajați prin scăderea veniturilor lor la vârsta pensionării. Până la urmă este o formă de discriminare în sens negativ a acestor categorii profesionale”, spune Radu Crăciun, președinte Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR).

Informații din actuala legislație. Și anume pensiile Pilon 2 sunt obligatorii pentru: persoanele în vârstă de până la 35 de ani. Cele care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ele sunt facultative persoanele în vârstă de până la 45 de ani. Cele care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii.

Ultimele Știri

Ultimă oră. Accident grav la Mihăești. Se intervine în forță!

Ultimă oră. Accident grav la Mihăești. Se intervine în forță! Acesta s-a produs între două autoturisme și au fost...

Alte știri din aceeași categorie