Descoperire unică în lume, într-o pădure dintr-o comună. E chiar uimitor. Un bărbat a găsit o grămadă impresionantă de monede de argint de pe vremea cuceririi Daciei de către Imperiul Roman. Cu cât a fost răsplătit românul pentru găsirea tezaurului.
Au fost descoperite 407 monede vechi de argint din perioada cuceririi Daciei de către Imperiul Roman în anul 106. Comoara a ieșit la iveală datorită unui cetățean pasionat de istorie și arheologie. Hunedoreanul a ieșit la ”vânătoare” de comori și mare i-a fost mirarea când a dat peste un adevărat tezaur istoric.
Descoperire unică în lume, într-o pădure dintr-o comună. E chiar uimitor
Monedele au fost perfect păstrate și conservate și se află în stare impecabilă, fiecare dintre ele având însemne unice. Potrivit primarului comunei Șoimuș, căutătorul de comori va fi răsplătit cu 30% din valoarea totală a tezaurului găsit.
”Astăzi am avut surpriza să între pe ușa primariei un cetățean care a descoperit în comuna Șoimuș un tezaur, 407 monede de argint din perioada cuceriri Imperiului Roman a Daciei. A fost pentru prima data când am întâmpinat astfel de situație, monedele sunt superbe, nu este una la fel cu cealaltă și au fost foarte bine păstrate.
Cel care le-a descoperit va fi despăgubit de statul român cu 30 % din valoarea lor. S-ar putea în zona unde s-au descoperit să fie și o cetate dacică sau romană. Urmează sa se facă cercetări de către specialiștii de la Ministerul Culturii prin Direcția Județeană de Cultură”, a spus Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.
Totodată, se pare că în zona unde a fost găsit tezaurul ar exista o cetate dacică sau romană îngropată în pământurile comunei Șoimuș. Potrivit primarului Mihai Gabriel Irimie, vor avea loc o serie de cercetări efectuate de către specialiștii de la Ministerul Culturii, prin intermediul Direcției Județene de Cultură.