3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Alimentul care nu expiră niciodată. E pe rafturi în magazine. Se vinde totuși cu termen de valabilitate pe etichetă

Alte Știri

Alimentul care nu expiră niciodată. E pe rafturi în magazine. Se vinde totuși cu termen de valabilitate pe etichetă. Este vorba despre miere. Deci, răspunsul la întrebarea „mierea se strică vreodată?” este nu, nu chiar.

Atât timp cât îți depozitezi mierea în condiții potrivite, aceasta poate rămâne delicioasă foarte mult timp. Capacitatea unică a mierii de a rezista testului timpului a făcut-o un ingredient popular timp de secole, cu înregistrări despre utilizarea sa încă din 5500 î.Hr.

CITEȘTE ȘI. Ofertă la LIDL. Produsele care se vor da ca pâinea caldă, au costuri mici. Românii golesc rafturile rapid

Elementele care compun mierea nu au, în mod esențial, nimic de-a face cu albinele. De fapt, în ciuda faptului că este alcătuită din cel puțin 181 de substanțe, mierea este în esență doar zahăr și apă.

Alimentul care nu expiră niciodată. E pe rafturi în magazine. Se vinde totuși cu termen de valabilitate pe etichetă

În timp ce compoziția sa exactă diferă în funcție de speciile de albine, plante și chiar vreme, includerea acidului gluconic și a altor acizi organici face mierea – ai ghicit – acidă. Pe lângă faptul că este ușor acidă, mierea are și proprietăți antibacteriene care ajută la prevenirea înmulțirii bacteriilor.

CITEȘTE ȘI. LIDL anunță că un produs pe care toți românii îl vor costă mai puțin de un LEU

Pe măsură ce albinele adaugă în nectar enzima glucozooxidază, care transformă zahărul în acid gluconic, se produce și peroxid de hidrogen. Prezența peroxidului de hidrogen – o substanță chimică folosită și pentru curățarea rănilor, deși nu mai este recomandată – contribuie la proprietățile antibacteriene ale mierii. Astăzi, mierea de calitate medicală este folosită chiar și pentru a trata infecțiile bacteriene rezistente la medicamente.

Mierea se utiliza încă din 5500 î.Hr

Această compoziție unică și conținutul de apă relativ scăzut este ceea ce face mierea puternică la creșterea bacteriilor și ciupercilor. Conținutul său ridicat de zahăr (mierea are un conținut de carbohidrați de aproximativ 80 la sută) crește presiunea osmotică a produsului, determinând ca apa să fie extrasă din celulele microbilor, oprind creșterea și reproducerea acestora. În plus, conținutul scăzut de apă previne fermentarea și descompunerea mierii.

CITEȘTE ȘI. Alimentul importat în cantități industriale de România. Se mănâncă pe pâine și are preț piperat

Deși se crede că aciditatea pe care o are mierea, cu un pH mediu de 3,9, a contribuit la longevitatea acesteia, studiile care compară mierea cu niveluri scăzute și ridicate de aciditate nu au găsit nicio diferență semnificativă în activitatea antimicrobiană.

Mierea se întoarce împotriva ta dacă nu ai grijă de ea

Deși data de expirare pe care o vezi pe borcanul cu miere este, în mare parte, o cerință de fabricație și pentru a ajuta la urmărirea produselor, există, totuși, câteva moduri în care mierea se poate întoarce împotriva ta.

Evitarea umezelii este cheia pentru a menține mierea în formă bună. Păstreaz-o întotdeauna într-un recipient etanș într-o zonă uscată, pentru a preveni contactul cu umiditatea care ar putea permite microorganismelor să se înmulțească.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie