Ce aparate electrocasnice din casa ta îți dau contorul peste cap. Nu e de glumă, consumă cât 475 de becuri. În fiecare gospodărie sunt deținute diferite echipamente și dispozitive care ușurează viața românilor, dar acest aparat consumă într-un singur minut cât alte electrocasnice în 4 ore.
Există un aparat în casa fiecărui român care consumă cât 475 de becuri economice la un loc. Aparatul respectiv consumă într-un minut cât alte electrocasnice în 4 ore. Mulți dintre români se confruntă cu prețuri exorbitante la facturile de energie electrică și caută soluții pentru a putea să diminueze costurile lunare.
CITEȘTE ȘI. Ce supermarketuri vor fi închise duminica. Mai grav nu vor mai avea voie să funcționeze în orașe
Din nefericire, cu cât avem mai multe aparate moderne, cu atât consumul va crește. Roboții de bucătărie, cuptorul electric, aspiratorul, mașina de spălat rufe sau cea pentru vase, dar și alte ajutoare casnice, consumă multă energie electrică.
Ce aparate electrocasnice din casa ta îți dau contorul peste cap. Nu e de glumă, consumă cât 475 de becuri
Unul din cele mai banale electrocasnice este chiar aspiratorul, care ne ajută să menținem „lună” în casă. Acesta poate consuma chiar și 1.900 wați pe oră. Comparativ, un aspirator consumă cam cât 475 de becuri economice de 4 wați. Consumul de energie diferă însă în funcție de clasa din care face parte aspiratorul. Astfel, aspiratoarele din categoria A vor consuma mai puțin față de cele din categoria G.
Aspiratoarele care fac parte din categoria triplu A (AAA) vor consuma și mai puțină energie electrică. Pe lângă eternul aspirator, există și alte electrocasnice „vampire” de energie electrică. Ele sunt aerul condiționat, PC-ul, cuptorul cu microunde, frigiderul, TV-ul sau mașina de spălat.
CITEȘTE ȘI. Se dau 100 de euro pentru ziua de naştere. În 2024, suma se schimbă
Probabil că foarte puțină lume este conștientă de faptul că anumite aparate electrocasnice consumă cu mult mai mult decât te-ai aștepta. Mașina de spălat, plita electrică, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat și aspiratorul se numără printre cei mai mari consumatori dintr-o gospodărie. Dintre numeroasele electrocasnice disponibile, unul singur poate consuma într-o oră cât altele într-o întreagă săptămână.
Unul singur poate consuma într-o oră cât altele într-o întreagă săptămână
Luis Juanico, doctor în inginerie nucleară, a efectuat evaluări economice asupra consumului de energie electrică în gospodării și a concluzionat că cuptorul electric este aparatul la care trebuie acordată cea mai mare atenție. Acesta utilizează în general o putere de aproximativ 3.000 de wați, dar există și modele pe piață care pot ajunge la 10.000 de wați.
De asemenea, aparatele de aer condiționat din clasele energetice C sau D pot consuma echivalentul a 300 de becuri economice într-un singur minut sau cât alte aparate în 3 ore. Doar cele cu eticheta energetică A sau A+ pot avea un consum mai redus, cu o economie de până la 40%.
CITEȘTE ȘI. Ce valoare are un voucher pentru panouri fotovoltaice în anul 2024
Dacă deții un aparat cu etichetă energetică A+ (cu un consum de 1,08 kW/oră) și plătești 0,8 + 1,08 = 0,86 lei pe oră, atunci, la o utilizare medie de 6 ore pe zi (echivalentul a 180 de ore pe lună), costul lunar se ridică la 180 x 0,86 = 154 de lei.
Electrocasnicele lăsate în priză în permanență consumă curent
Electrocasnicele lăsate în priză în permanență consumă curent chiar și când sunt închise. Potrivit unei analize realizată de o companie de electricitate, aparatele lăsate în modul stand-by consumă între 40 – 70-% din energia pe care o folosesc în timpul funcționării.
CITEȘTE ȘI. Uitați-vă în buletine. Toate expiră la data de 03.08.2031? Ce ne așteaptă!
Un televizor consumă 190 kWh/an și se află în top 10 consumatori de energie electrică din locuință. Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care doresc să achiziționeze un televizor nou cu o diagonală mai mică de 100 cm să aleagă unul din clasa energetică A.
Televizoarele led au un consum de energie mai mic decât cele de tip plasmă, iar un laptop sau o tabletă au un consum cu până la 80% mai redus față de monitoarele clasice.