3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Vor bubui facturile la energia electrică. Românii obligați să suporte o nouă taxă care “cocoșează”

Alte Știri

Vor bubui facturile la energia electrică. Românii obligați să suporte o nouă taxă care “cocoșează”. Toți consumatorii de energie electrică, industriali sau casnici, vor fi obligați să suporte o nouă taxă sau cel puțin o parte din costuri.

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii șase ani, potrivit unei decizii a Guvernului.

CITEȘTE ȘI. Se anunță multă bătaie de cap. Contoarele inteligente sunt obligatorii în casele românilor. Cum funcționează?

Montarea unui astfel de contor inteligent costă sub 100 euro în ultimii ani.

Vor bubui facturile la energia electrică. Românii obligați să suporte o nouă taxă care “cocoșează”

În prezent, aceste contoare sunt montate de distribuitori. Costurile pentru montarea lor fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție. Parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

CITEȘTE ȘI. Electrocasnicul din locuința ta care îți aduce Poliția la ușă. Te arde și cu o amendă de 1.500 de lei

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028. Companiile Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Banat și Rețele Electrice Dobrogea (parte a grupului PPC în România, denumite anterior E-Distribuție Muntenia, Banat, respectiv Dobrogea) au lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziții publice o procedură de achiziție de contoare inteligente. Contractele vor fi de tip acord cadru, cu o durată de 12 de luni. Dar și cu o valoare maximă estimată cumulată de peste 24 de milioane de euro.

La finalul anului 2023, cele trei companii Rețele Electice erau liderii segmentului de distribuție de energie electrică din România în privința contorizării inteligente, cu peste 1,5 milioane de contoare smart instalate pentru clienți rezidențiali și companii. Aproximativ 713.000 la Rețele Electrice Muntenia, mai mult de 436.000 la Rețele Electrice Banat (județele Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș). Respectiv peste 376.000 la Rețele Electrice Dobrogea.

CITEȘTE ȘI. Ce tunel se construiește foarte aproape de Câmpulung Muscel. La ce va folosi? E nebunieee

„Rețelele reziliente ale viitorului, care vor funcționa digitalizat pentru a integra atât surse de producție localizată, cum sunt prosumatorii, dar și noi tipuri de consum electrificat, cum sunt vehiculele electrice, au la bază contoarele inteligente. Care, pe lângă funcțiile de bază, de transmitere a indexului de consum sau reconectare de la distanță, oferă posibilitatea vizualizării fluxurilor de energie din rețea si gestionarea acestora în funcție de nevoile clienților pentru perioada de citire”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă. Împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central.

CITEȘTE ȘI. Câți bani trebuie să ai întotdeauna la saltea. Nu e glumă, e urgență!

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu furnizorul și consumatorul. Aceasta va permite colectarea și analiza datelor și stabilirea zonelor în care rețelele trebuie îmbunătățite. Iar consumatorului îi oferă posibilitatea monitorizării și adaptării consumului.

 

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie