Ce taxă va plăti toată populația României. De când se pune jugul pe români! Toți consumatorii de gaze din țară, inclusiv populația, vor plăti o taxă de carbon pentru utilizarea gazelor. Aceasta va fi inclusă în preț. Dacă s-ar plăti acum, factura la gaze a populației ar crește cu cel puțin 20%.
Noua directivă a Comisiei Europene va impune furnizorilor de gaze din România să includă în prețul gazelor vîndute clienților casnici taxa de carbon, începând din 2027. Cel puțin acest lucru a spus Florentina Manea, directorul general la compania de consultanță Carbon&Energy Management, și a prezentat și câteva calcule.
Ce taxă va plăti toată populația României. De când se pune jugul pe români!
Directiva ETS II (Emission Trading System) va extinde obligativitatea plății certificatelor de carbon și pentru unele domenii care nu sunt acum incluse. Iar cele mai importante sunt consumul de gaze al clădirilor, inclusiv cele rezidențiale. Și transportul rutier, a explicat Manea la un eveniment organizat de Asociația Furnizorilor de Energie in România.
Ea a explicat că, de la începutul anului 2027, furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să includă în prețul gazelor livrate inclusiv populației taxa de carbon. A mai prezentat și un calcul pe baza nivelului actual al certificatului de carbon.
CITEȘTE ȘI. E obligatoriu. Obiectul pe care trebuie să îi ai în casă dacă ai montat panouri solare
“Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II. La care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2. Fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027.
CITEȘTE ȘI. Știați că panourile solare se curăță? Cât costă această procedură care arde!
Prețul gazului natural furnizat căre populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală va avea o creștere de aproximatiiv 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh”, a arătat Florentina Manea.
CITEȘTE ȘI. Electrocasnicul din locuința ta care îți aduce Poliția la ușă. Te arde și cu o amendă de 1.500 de lei
Așadar, din 2027, toți clienții casnici de gaze naturale vor plăti această taxă de carbon care, la nivelurile actuale de preț este estimată de expertul citat mai sus la 6 bani/kWh. Dacă avem în vedere prețul maxim plafonat de acum de 31 de bani/kWh, prețul gazului plătit de populație ar crește cu cel puțin 20%. Foarte probabil mai mult dacă taxa va intra în baza de calcul a TVA, cum este acum acciza.
CITEȘTE ȘI. Se anunță multă bătaie de cap. Contoarele inteligente sunt obligatorii în casele românilor. Cum funcționează?
Dacă am socoti creșterea exprimată pentru prețul în metri cubi, scumpirea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat. Deci la un consum de iarnă de, să zicem, 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei. Fără a calcula și potențiala TVA de 19% (acum) aplicată pe această sumă.
Iar calculul este făcut la o valoare a certificatului de 60 de euro. Nu există nicio garanție că prețul acestuia nu va crește din nou. Adică până la nivelul de 100 de euro, care a mai fost înregistrat în trecut.
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.