Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce trebuie să știi despre această zi care are o semnificație importantă pentru români. Seara este slujbă la biserică (denie). Credincioșii ascultă povestea celor 10 fecioare.
Marțea Mare este a doua zi din Săptămâna Patimilor. Mai sunt doar 6 zile până la Sfintele Paști, cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Românii respectă o serie de obiceiuri.
CITEȘTE ȘI. Sute de mii de români vor fi nevoiți să facă acest lucru! E legat de vecinii lor!
I se mai spune Marțea Seacă și este ziua în care Iisus le-a povestit celor 12 ucenici ai săi două parabole: Cea a celor 10 fecioare și a talanților. În această săptămână se face curățenie generală în gospodării. Apoi, în fiecare seară, credincioșii merg la biserică, pentru a asculta deniile.
Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce trebuie să știi despre această zi care are o semnificație importantă pentru români
În această săptămână, curțile sunt măturate, şurile sunt curăţate de gunoaie, gardurile sunt reparate, șanțurile sunt curățate de nămol și adâncite.
În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri şi se fac treburile grele pe lângă casă. Aceasta este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală şi se calcă.
CITEȘTE ȘI. ULTIMĂ ORĂ. Se închid toate magazinele LIDL
În zilele din Săptămâna Mare, regulile Bisericii le impun creştinilor postul negru, abstinenţa conjugală şi rugăciunea, pentru a intra în atmosfera sărbătorii Paştilor.
În Săptămâna Mare nu este bine să fie consumate mâncăruri care conţin oţet, pentru că Mântuitorului i s-a dat să bea oţet, scrie Alba24.ro.
Marțea Mare – Pilda celor 10 fecioare
În Marțea Mare, în biserici se citește Evanghelia cu cele zece fecioare care au ieşit întru întâmpinarea Mirelui Hristos, dintre care cinci au rămas afară de uşile împărăţiei cerurilor, pentru că nu aveau suficient untdelemn în candelele lor (Matei 25, 1-13).
CITEȘTE ȘI. Supermarketul care oferă clienților câte un litru de ulei proaspăt, GRATIS
Aceasta este o pildă care spune povestea fecioarelor “cuminţi” şi a celor “nebune”: la întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au aşteptat cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci au avut candela fără ulei. Candela fără ulei reprezintă realizarea de sine în totala nepăsare faţă de ceilalţi, iar candela cu ulei reprezintă evlavia însoţită de milostenie.
Astfel pe cinci dintre fecioare le numește înțelepte căci împreună cu fecioria au avut și minunatul și îmbelșugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numește nebune pentru că deși și ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau în aceeași măsură milostenie. Pe când se scurgea noaptea acestei vieți au adormit toate fecioarele (au murit).
Citește și: De ce este iepurașul simbolul sărbătorilor pascale. Tradiția păgână preluată de creștini
Se evidențiază importanța pregătirii în vederea judecății de apoi.
Tot atunci se citeşte şi Evanghelia judecăţii de Apoi, când vom fi judecaţi după faptele noastre, dintre care cea mai mare putere şi îndrăzneală înaintea dreptului Judecător o vor avea iubirea în Hristos şi mila.
CITEȘTE ȘI. Când intră pe card banii românilor pentru masa de Paște
La denia de marţi seara se va citi Evanghelia de la Ioan, în care se spune:
„Puţină vreme mai este Lumina cu voi. Umblaţi până când aveţi lumină, ca să nu vă cuprindă întunericul. Că cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge” (Ioan 12, 35).
Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, denia se mai numeşte „straste”, ce înseamnă „patimă”.
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.