-0.9 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Celebrul covrig cu ou, salvat de la strămoși are în spate o rețetă unică și un festival de renume

Alte Știri

Celebrul covrig cu ou, salvat de la strămoși are în spate o rețetă unică și un festival de renume. Produsul culinar tradițional care, alături de colăcei şi cozonaci, face deliciul marilor sărbători creștine -Crăciunul, Paștele și Rusaliile – este covrigul cu ou. Este un produs unic, specific zonei Muscelului, deci inclusiv localității noastre, fiind făcut după o rețetă foarte veche.

CITEȘTE ȘI. Absențele și nota la purtare vor deveni cruce grea pentru toți elevi

La noi, aici, în Lereşti, comuna din nordul județului Argeș, între covrigii cu ou, colăcei, cozonaci şi tradiţia comunităţii este o durabilă legătură. În momentele creştine ale anului, lereștenii soseau acasă de pe îndepărtatele zone pastorale sau întinderile forestiere ale patriei.

CITEȘTE ȘI. Floarea care crește pe toate gardurile e minune. Te scapă de toate insectele periculoase

Veneau să-şi vadă soaţele și copiii, să aducă agoniseala, daruri şi să trăiască momente de linişte şi de răsfăţ ale sufletului alături de ce le era mai drag: familia şi comunitatea. Atunci se făceau majoritatea nunţilor. Veselia şi bucuria familiei se împleteau armonios cu veselia şi bucuria comunităţii, ca o perenitate a cultului vieţii.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică pentru părinți. Amenzi de 5.000 LEI

Dar nu erau uitaţi nici înaintaşii, fără de care ei n-ar fi existat… Pentru cei trecuţi în nefiinţă se împart, întru pomenirea lor, cozonaci, colăcei, covrigi cu ou, ouă roşii de Paşti şi vase de Rusalii.

CITEȘTE ȘI. Câți bani trebuie să aibă un pensionar ca să supraviețuiască o lună de zile

Celebrul covrig cu ou, salvat de la strămoși are în spate o rețetă unică și un festival de renume

Săptămâni bune înaintea acestor înălţătoare momente creştine, cuptoarele „mergeau“ neîncetat pentru prepararea acestor bunătăţi. Harnicele lereștence nu cunoşteau odihna, fiind rare momentele când puteau pune geană pe geană.

CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli

Covrigul cu ou ar data, după tradiția orală, înainte de venirea ardelenilor în ținuturile subcarpatice ale Mușcelului, adică prima jumătate a sec. al XVIII-lea. Plaja de întindere a acestui delicios produs autohton corespunde, în linii mari, cu zona populată de ardeleni după sosirea lor aici.

Probabil că nici asocierea lor cu colăceii, în timpul marilor sărbători amintite, nu este întâmplătoare dacă avem în vedere că, în Transilvania, coliva – întru’ cinstirea și pomenirea morților a fost interzisă de autoritățile habsburgice. Aflați într-o astfel de crudă situație, românii au înlocuit-o cu colăcei.

CITEȘTE ȘI. Statul trimite pensionarii în vacanțe. Plătește 2.900 de LEI, seniorilor pentru distracție

De atunci și până astăzi, arămiul, pufosul și aromatul covrig cu ou se face după o rețetă transmisă din generație în generație, din familie în familie, îmbunătățindu-se în funcție de momentul timpului istoric al dezvoltării tehnice a societății.

„Marele secret”(!), (dacă a existat vreodată un secret în acest sens), în afara ingredientelor folosite, per cuptor (45 de ouă, 4 kg și jumătate de făină, o jumătate de litru de ulei, un kg de zahăr, 4 lingurițe de sare, 4 lingurițe de leșie de fag, coaja (rasă) a două lămâi, esență de rom, 40 grame drojdie, praf de copt, amoniac) este cel al frăgezirii aluatului cu țuică amestecată cu rom, al leșiei de fag obținută dintr-o lingură, cu vârf, de cenușă de fag adăugată la o cană de apă fiartă, al coacerii în cuptorul încins pe vatră după ce s-a scos jarul obținut din „țăndări” de brad, al muncii neîntrerupte din momentul frământatului până la terminarea coacerii.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică pentru ȘOFERI. Noi taxe de la 1 IULIE

Pe lângă trudă și sudoare, gospodinele dăruiau, din existența lor, mult suflet și pasiune fără de care efortul nu-și găsea împlinirea.

Dar, … dacă înainte exista teama că meșteșugul producerii covrigului cu ou poate fi furat, astăzi există teama că acest meșteșug se va pierde ca multe alte tradiții și obiceiuri.

CITEȘTE ȘI. Permisul auto va fi valabil doar 2 ani pentru acești șoferi. Lovitură grea

Sesizând acest pericol, soții Elena și Ionel Marin, încă din anul 2003, au ridicat problema organizării unui FESTIVAL AL COVRIGILOR CU OU aducând ca argument pericolul pierderii acestei istorice tradiții locale în contextul în care, nu cu mult timp în urmă, în localitate existau zeci de cuptoare menite a coace covrigi cu ou, cozonaci şi colaci pentru uzul casnic cât și pentru comunitate.

CITEȘTE ȘI. Banii care îi primesc elevii care au intrat deja în vacanța de vară

Pentru a avea baza legală a demarării acestui proiect au înființat Asociația „ALUNELUL”. Timid la început, dar …

Pentru a reînvia și păstra tradițiile locale, autoritățile comunale (Primăria și Consiliul Local) au inițiat, cu ani în urmă, „ZILELE COMUNEI LEREȘTI” – în ziua de Rusalii a fiecărui an când, cu această ocazie, are loc şi „FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU”.

CITEȘTE ȘI. În ce poți investi 100 RON pe lună. Ce fond de urgență trebuie să ai permanent în casă

Covrigul cu ou salvat de cofetăriile Un Băiat și O Fată

O mare „gură de oxigen” vine din partea Societății de Patiserie şi Cofetărie Un băiat şi o fată, din Câmpulung, prin managerul acesteia, Florina Vuței.

Chiar dacă, la prima vedere, ar exista ideea de business, prin ceea ce a întreprins și întreprinde, managerul societății s-a angajat energic în salvarea, conservarea și relansarea acestei tradiții a covrigului cu ou, în zona Mușcel dar mai ales în Lerești.

CITEȘTE ȘI. REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Gogoși ca în copilărie

Încă din anul 1997, brandul a preluat rețeta autentică de la gospodinele din Lerești, Rucăr și Albeștii de Mușcel, reușind cu succes introducerea acestui produs pe piața locală și apoi regională.

În anul 2011 societatea „Un băiat și o fată” a decis atestarea ca produs tradițional și înscrierea la OSIM cu eticheta de Covrig Muscelean cât și atestat produs tradițional și de către MADRM.

CITEȘTE ȘI. Localitatea vedetă din Argeș unde găsești cele mai bune gogoși, de pe vremuri. Pofticioșii fac cozi mai ceva ca pe vremea lui Ceaușescu

Datorită acestor atestate, covrigul muscelean a devenit cunoscut în întreaga țară fiind prezentat la diverse expoziții în domeniu și la festivaluri cu produse tradiționale, fiind singura cofetărie din țară care dă viață acestei rețete tradiționale.

A fost prezent la o serie de târguri și festivități de profil alături de instituții de renume precum Consiliul Județean Argeș, Direcția Agricolă Pitești și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

CITEȘTE ȘI. Banii care îi primesc elevii care au intrat deja în vacanța de vară

Covrigul cu ou a făcut senzație la Romexpo dar și la Berlin.

Covrigul muscelean, pe 26 august 2017, a fost premiat în cadrul evenimentului „Fabricat în Argeș” primind Trofeul Fabricat în Argeș.

CITEȘTE ȘI. Unde te poți răsfăța cu cele mai bune pateuri cu brânză, dacă ajungi într-o celebră localitate din județul Argeș

Dacă la început Covrigul cu ou a fost produs de societatea Un băiat și o fată numai în perioada Sărbătorilor Pascale și Rusalii, fiind specific acestor sărbători, acum a ajuns să fie căutat zilnic de către consumatorii mari și mici, fiind produs în tot cursul anului. Cu toate acestea, în comunitățile sătești, funcția de ritual nu a dispărut.

Este cunoscută prezența la FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU în cadrul căruia societatea Un băiat și o fată este organizator, sponsor și participant cu stand și astăzi, la a XIII-a ediție, societatea este prezentă în aceiași triplă calitate.

CITEȘTE ȘI. Patiseria unde se fac cele mai bune merdenele. Se fac cozi ca pe vremea lui Ceaușescu

Mulțumim Primăriei, Consiliului Local, Asociației „Alunelul” și Cofetăriei Un băiat și o fată pentru ce ați făcut și faceți pentru această comunitate!

La mulți ani, lereșteni, de Ziua comunei voastre !

(Cuvântul prof. Ion Oană, președintele Filialei Mușcel a Societății de Științe Istorice din România, rostit la a XIII-a ediție a FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU, Lerești, 13 iunie 2022)

CITEȘTE ȘI. Încearcă și tu acasă acest truc simplu și economic. Marile lanțuri de hoteluri în folosesc și este uimitor

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie