Hei. Iată vârsta de la care copiii pot sta pe scaunul din față al mașinii. Siguranța lor în timpul călătoriilor rutiere ar trebui să reprezinte o prioritate pentru părinți, iar regulile impuse de codul rutier privind vârsta de la care copiii au voie pe scaunul din față joacă un rol esențial în asigurarea acestui aspect.
CITEȘTE ȘI. Ce se întâmplă cu toate imobilele vechi din România. Va fi jale, pentru foarte mulți proprietari
În prezent, pentru a sta pe scaunul din față, un copil trebuie să aibă vârsta de minim 12 ani și înălțimea minimă de 1,50 m. Pentru această categorie, trebuie folosită centura de siguranță a scaunului pentru adulți. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani și înălțimea sub 1,50 m sunt obligați să călătorească pe bancheta din spate și să utilizeze centura de siguranță adecvată greutății și înălțimii lor.
CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli
Hei. Iată vârsta de la care copiii pot sta pe scaunul din față al mașinii
Este strict interzis ca un copil sub vârsta de 12 ani să călătorească pe scaunul din față, chiar și dacă este ținut în brațe de un adult. Totodată, transportul copiilor cu vârsta sub 3 ani este obligatoriu doar în dispozitive de reținere omologate, cu centura scaunului auto cuplată. Prin normele de siguranță rutieră, autoritățile fac apel către toți participanții la trafic la conștientizare și responsabilitate, astfel încât siguranța, mai ales a celor mici, să fie primordială.
CITEȘTE ȘI. Nebunieeee. Cimitirele transformate în ferme solare. Cât valorează investiția de ultima modă?
Cum transporți corect un copil pe scaunul din față
Siguranța copiilor pe scaunul din față constituie o prioritate deosebită în cadrul regulilor de circulație rutieră. De la vârsta de 12 ani, copiii pot călători pe scaunul din față, cu condiția să aibă o înălțime de cel puțin 1,50 metri și să fie fixați cu sisteme de siguranță adecvate. Pentru cei care au împlinit această vârstă, se recomandă utilizarea sistemelor de siguranță pentru adulți, fiind interzise cele destinate copiilor.
Un alt aspect foarte important atunci când punem un copil în față este greutatea acestuia. Airbagurile autovehiculului sunt potrivite pentru cei cu o greutate de peste 55 kg. În eventualitatea nefericită a unui impact, puterea exploziei unui airbag ar putea răni un copil cu o greutate mai mică.
CITEȘTE ȘI. Care a fost prima capitală a Țării Românești? De ce orașul a rămas la coada istoriei și e hate
În ceea ce privește poziționarea unui copil de 12 ani pe scaunul din față, acesta trebuie așezat cu spatele lipit de scaun, centura de siguranță fixată corespunzător, cuprinzându-i pieptul și mijlocul fără a depăși zona gâtului.
Când vine vorba despre sistemele de siguranță, putem vorbi de 3 categorii de copii:
- Copii cu vârsta peste 12 ani și peste 1,50 m înălțime
Această categorie este practic asimilată cu cea a adulților. Deci, ca orice adult, copiii peste 12 ani și peste 1,50 m înălțime au obligativitatea să poarte centura de siguranță în mod corespunzător. Transportul copiilor în acest caz poate fi efectuat și pe scaunul din față al pasagerului în condiții optime, dacă greutatea acestora depășește 55 kg.
CITEȘTE ȘI. Ce români primesc permisul de conducere fără școală și examen
- Copii cu înălțimea între 1,35-1,50 m
Categoria copiilor cu înălțimea între 1,35-1,50 m are obligativitatea purtării unui sistem de siguranță special adecvat greutății și înălțimii lor. Aceste sisteme pot veni ca niște adaptoare pentru centurile de siguranță care există deja în autovehicul. Practic, răspunsul la întrebarea de la ce vârstă trebuie înălțător auto depinde foarte mult de înălțimea copilului. Un alt aspect foarte important: transportul acestei categorii de copii se face strict pe bancheta din spate.
CITEȘTE ȘI. Cât este amenda pentru depășirea vitezei. La câți km/h, te “arde” sancțiunea la buzunare
- Copii cu vârsta sub 12 ani și cu înălțimea sub 1,35 m
Pentru cei cu înălțime sub 1,35 cm, utilizarea obligatorie a unui scaun auto pentru copii este imperativă, iar părinții pot opta pentru accesorii adiționale de siguranță, cum ar fi pernele de înălțare, care contribuie la fixarea corectă a copilului în scaun. Aceste dispozitive opționale, când sunt utilizate, trebuie combinate obligatoriu cu centura de siguranță. Lipsa scaunului pentru copil va atrage automat amenda.
CITEȘTE ȘI. Câți bani trebuie să aibă un pensionar ca să supraviețuiască o lună de zile
De la ce vârstă se folosește înălțătorul auto pentru copii
Poate că, părinte fiind, te-ai întrebat de la ce vârsta poți instala înălțător auto pentru copilul tău. Ei, bine, acest dispozitiv este destinat copiilor cu vârsta peste 4 ani, o înălțime mai mare de 1,35 m și o greutate peste 18 kg. Așadar, înălțătorul auto reprezintă o opțiune ideală pentru copiii mai mari care nu mai încap în scaun, dar pentru care centura de siguranță destinată adulților nu oferă o fixare adecvată.
CITEȘTE ȘI. Statul trimite pensionarii în vacanțe. Plătește 2.900 de LEI, seniorilor pentru distracție
Acești copii au nevoie de sisteme de siguranță care să le asigure protecție în eventualitatea unui accident. De luat în seamă este că înălțătoarele auto nu sunt recomandate pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.
Sancțiuni pentru șoferi
Cei care refuză să respecte reglementările privind transportul copiilor se expun riscului de a primi amenzi considerabile și puncte de penalizare. Șoferii care nu sunt informați cu privire la limita de vârstă pentru transportul copiilor în scaunul auto și sunt depistați de polițiști pot primi sancțiuni substanțiale. Amenda pentru un copil surprins pe scaunul din față poate începe de la 500 de lei și poate ajunge până la 800 de lei. Totodată, amenda va fi însoțită și de puncte de penalizare.
CITEȘTE ȘI. Celebrul covrig cu ou, salvat de la strămoși are în spate o rețetă unică și un festival de renume
Concluzionând, educația continuă a părinților și a șoferilor devine crucială pentru prevenirea evenimentelor rutiere și protejarea vieților celor mici. Este necesar ca fiecare să se angajeze cu responsabilitate în asigurarea unui mediu sigur pentru călătoriile copiilor, contribuind astfel la promovarea unei culturi a siguranței în trafic.
CITEȘTE ȘI. Ce devine obligatoriu în toată România. E multă bătaie de cap
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.