VIDEO. De ce a venit premierul Marcel Ciolacu de urgență, la Centrala Hidroelectrică Vidraru. Începând cu ora 10:30, premierul Marcel Ciolacu a vizitat barajul de la Centrala Hidroelectrică Vidraru – Transfăgărășan 50, în localitatea Arefu, județul Argeș. La ora 11:30, primul ministru a susținut o alocuțiune, alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja și de CEO Hidroelectrica, Karoly Borbely.
La ora 12:00, delegația premierului, din care fac parte și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a participat la prezentarea proiectului și la ceremonia de semnare a contractului pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru.
Vă reamintim că acest contract pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru a fost adjudecat de asocierea formată din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. for Productionand Services şi Butan Grup (subcontractant) cu valoarea de 188.382.020,89 euro.
Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh. Lucrările de retehnologizare sunt programate să dureze 7 ani.
VIDEO. De ce a venit premierul Marcel Ciolacu de urgență, la Centrala Hidroelectrică Vidraru
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că investiţia de retehnologizare şi amenajare a centralei Hidroelectrice Vidraru, de peste 200 de milioane de euro, este obiectiv esenţial pentru sistemul nostru energetic. El a adăugat că astfel putem obţine energie verde într-un mod mai eficient pe termen lung.
”Privind cu toţii acest baraj impresionant şi vă mărturisesc că simt o uriaşă mândrie faţă de trecut, dar şi o încredere totală faţă de viitor. În primul rând sunt dator să transmit respectul meu total faţă de miile de muncitori care au lucrat pentru a ridica această adevărată operă de artă.
A fost un efort incredibil de zeci de mii de ore de muncă în condiţii deosebit de grele, în care, din păcate, au fost şi accidente și multe vieți pierdute. Au forat zeci de kilometri de galerii subterane. Au excavat milioane de metri cubi de rocă şi au turnat mii de tone de beton ca să închidă acest baraj în arc, una dintre cele mai mari lucrări hidroenergetice din România”, a declarat premierul.
El a menţionat că toţi cei care au lucrat la Vidraru vor avea cele mai importante creşteri de pensii.
”De aceea toţi care au lucrat aici la Vidraru sunt atât pentru mine şi sunt ferm convins că şi pentru dumneavoastră adevăraţi eroi acestei ţări, pentru munca lor desăvârşită, statul român are obligaţia să le arate respectul cuvenit.
Iar asta facem prin majorarea şi recalcularea pensiilor din acest an. Cu atât mai mult cu cât acest lucru va fi făcut de către o argeşeancă de-a dumneavoastră împreună cu echipa ei de la Ministerul Muncii.
Cei care au lucrat aici vor avea super pensii
Cei care au lucrat aici la Vidraru, de la mineri, zidari, dulgheri, sudori, mecanici, electricieni, vor fi printre pensionarii care, la recalculare, vor avea cele mai importante creşteri de pensii. Aşa este şi firesc. Asta înseamnă cu adevărat să preţuim munca în România”, a transmis Marcel Ciolacu.
El a mai afimat că în România nu s-a investit niciodată cum se face în această perioadă.
”În al doilea rând, privesc cu multă încredere în viitor pentru că niciodată în istoria sa modernă, România nu a investit şi nu a construit într-un ritm mai susţinut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiţi în tot ceea ce înseamnă infrastructuri critice de transport, energie, sănătate şi în IT.
Iar investiţia de azi de retehnologizarea şi amenajarea Hidrotehnicii de la Vidraru de peste 200 de milioane de euro este unul din obiectivele esenţiale pentru sistemul nostru energetic.
Această investiţie ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei româneşti, să putem obţine energie verde într-un mod şi mai eficient pe termen lung. Sunt convins că dacă investiţia din 1966 a fost amortizată în 28 de ani, cea semnată astăzi va fi recuperată probabil în câţiva ani.
Barajul Vidraru este pe primele locuri în lume
Iar asta face ca Hidroelectrica, cea mai importantă şi valoroasă companie a statului român în acest moment. Un actor energetic de prim rang în sud estul Europei şi nu, în ultimul rând în centrul Europei”, a mai declarat premierul.
El s-a referit şi la faptul că seceta şi valurile de caniculă din ultima perioadă pun o miză uriaşă pe modul în care administrăm resursele de apă.
”Nu aş vrea să închei fără a vorbi despre prezentul care ne pune în faţa unor provocări fără precedent. Pe lângă războiul din Ucraina şi crizele pe care le-a provocat, schimbările climatice ne transformă viaţa şi asta se vede inclusiv în aceste zile. Seceta tot mai pronunţată şi valurile repetate de caniculă pe care le trăim ne arată ce miză uriaşă trebuie să punem pe felul în care ne administrăm resursele de apă.
Faptul că avem resurse hidrografice uriaşe nu înseamnă că trebuie să le risipim. Iar faptul că vrem să protejăm aceste resurse nu înseamnă că trebuie să blocăm investiţii care se traduc în energie ieftină pentru toţi românii. Și mai ales pentru economie. Trebuie să fim suficient de inteligenţi încât să putem folosi aceste bogăţii date României în mod cumpătat. Pe termen lung şi în folosul generaţiilor viitoare şi al dezvoltării economice a ţării”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.