Dispar banii cash. Ce obligație au băncile față de clienți. Țara în care banii cash aproape au dispărut. Suedezii folosesc foarte rar numerar. Suedia este de câțiva ani lider european în ceea ce privește plățile electronice. Ratele mari ale criminalității au grăbit trecerea de la numerar la card și moneda online, deoarece a fost considerată o metodă de plată mai sigură.
CITEȘTE ȘI. Ce se întâmplă cu pensiile în luna august. Data când intră banii pe card
Din păcate, lucrurile nu au stat așa cum se așteptau autoritățile. Infractorii au reușit rapid să se adapteze. Acum, bandele de hoți, adesea cu sediul în Spania, vin după banii online ai victimelor din Suedia, potrivit MSN.
În Suedia, fraudele de inginerie socială au speriat guvernul, devenind criminalitatea cu cea mai rapidă creștere din țară. Fraudele „de inginerie socială” au crescut de la 35.057 la 47.466, iar numărul fraudelor cu carduri a crescut cu 44% între anii 2022 și 2023, potrivit băncii centrale a Suediei, Riksbank.
CITEȘTE ȘI. Viața la bloc, în România. Ce nu trebuie să faci, pentru că te arzi rău cu Poliția la ușă!
Dispar banii cash. Ce obligație au băncile față de clienți
În schimb, suedezii folosesc carduri și, din ce în ce mai mult, telefoanele mobile, pentru a-și efectua plățile.
BankID, care este un cod de securitate legat de un ID oficial, poate fi folosit pentru a efectua plăți sau pentru a semna contracte. Poate fi folosit cu o amprentă pe ecranul unui telefon sau cu recunoaștere facială. Pentru că este înființat într-o sucursală a unei bănci, este foarte apreciat, mai ales de tinerii din Suedia.
CITEȘTE ȘI. Hei. Se dau 1.500 de euro de la Stat. Ce români vor beneficia
O altă metodă de plată populară este Swish. Lansată în 2012 cu sprijinul a șase dintre cele mai mari bănci din Suedia, aplicația a făcut până acum peste un miliard de plăți și este folosită de peste 8,5 milioane de consumatori. Clienții pot trimite bani prietenilor sau pot plăti unor companii folosind coduri QR.
Trecerea la o societate fără numerar a adus în prim plan o serie de alte probleme. Ca și în Marea Britanie, există îngrijorări cu privire la impactul asupra persoanelor în vârstă și mai vulnerabile, care doresc să continue să folosească numerar.
CITEȘTE ȘI. Dispar cardurile de sănătate. Ce trebuie să facă oamenii în cazul ăsta. Nasol rău
După haosul din Marea Britanie, când Sainsbury’s și Tesco s-au confruntat cu eșecuri de plată, la începutul acestui an, experții în securitate au semnalat că atacurile rău intenționate ar putea duce țara la un blocaj.
Guvernul suedez a convocat cele mai mari bănci la o întâlnire pentru a discuta despre fraudă, iar în decembrie anul trecut, autorității de telecomunicații au avertizat că fraudele vor lua și mai mult amploare.
CITEȘTE ȘI. REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Plăcintă cu mere pentru cele mai leneșe persoane
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.