4.6 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Cum să îți calculezi singur numărul de puncte de pensie, după fiecare lună de muncă

Alte Știri

Cum să îți calculezi singur numărul de puncte la pensie, după fiecare lună de muncă. Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a furnizat informații pe Facebook despre cum se calculează numărul de puncte de pensie după fiecare lună de muncă, în funcție de venitul contributiv.

CITEȘTE ȘI. Statul este super generos. Bagă în conturi, câte 1000 de lei, românilor până la toamnă

Conform MMSS, punctajul lunar se determină prin raportarea venitului brut lunar realizat, sau dacă este cazul, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

CITEȘTE ȘI. Greșelile te “rup” dacă te pensionezi anticipat, fără cap

Câştigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei, conform legii. Ministerul Muncii oferă un exemplu pentru a ilustra aplicarea formulei: dacă un câştig brut lunar este de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net), acesta se împarte la câştigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărţit la 6.789 de lei), obținând 1,02978 puncte pentru luna respectivă (fiind utilizate cinci zecimale).

CITEȘTE ȘI. Când se dau voucherele pentru lemne. Cine beneficiază de ajutorul de stat

Paşii pentru calcularea numărului de puncte:

– Se adună punctele lunare.

– Se împart la 12 luni, rezultând punctajul anual.

– Punctajul anual acumulat se adună și se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), care este de 81 de lei din 2024.

CITEȘTE ȘI. Ce trebuie să facă pensionarii dacă nu sunt ACASĂ când vin poștașii cu DECIZIILE de recalculare a pensiilor, în plic

Exemplu de calcul al pensiei

Continuând exemplul dat de MMSS, dacă o persoană a muncit 35 de ani și a avut venituri contributive exact cât este câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, atunci aceasta a acumulat 35 de puncte. În consecință, acestea se traduc într-o pensie brută de 2.835 de lei.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Nu sunt doar aceste puncte care se iau în calcul. La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate, în cazul în care persoana a lucrat peste 25 de ani: se acordă 0,5 puncte pe an între 26 şi 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 şi 35 de ani.

Conform exemplului ministerului, dacă o persoană a muncit 35 de ani, aceasta ar fi acumulat 6,25 puncte de stabilitate, ceea ce echivalează cu încă 506,25 lei la pensie. În total, pensia brută ar fi de 3.342 lei. După impozitare, pensia rezultată ar fi de 3.208 lei.

CITEȘTE ȘI. Un nou permis. Altfel ajungi pe mâinile procurorilor și e foarte grav

Aceste calcule vor deveni relevante din septembrie 2024, când va intra în vigoare noua Lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, după cum precizează Agerpres.

CITEȘTE ȘI. Veste bună. LIDL oferă câte 100 de LEI fiecărui client. Cum primești banii

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie