14.6 C
Campulung Muscel
vineri, 20 septembrie, 2024

Cine a fost super bogătașa din Câmpulung Muscel care a donat celebra vilă, Universității de Medicină “Carol Davila”

Alte Știri

Cine a fost super bogătașa din Câmpulung Muscel care a donat celebra vilă, Universității de Medicină “Carol Davila”. Această clădire este o bijuterie a orașului de la poalele Mateiașului. Locuitorii o știu ca și Casa Pionierului, dar a avut mai multe destinații. A fost după naționalizare, internat școlar, apoi locuri de cazare.

CITEȘTE ȘI. Cele mai șmechere metode de a curăța aurul la tine acasă. Super rapid și eficient

Clădirea a fost retrocedată după Revoluție de către medicul Anca Ruxandra Beatrice Mirea. Pe data de 8 august 2024, femeia a fost condusă pe ultimul drum, vestea fiind anunțată de rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, prof.univ.dr. Viorel Jinga.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Tot rectorul a anunțat pe pagina sa de socializare că super bogătașa, medicul Anca Ruxandra Beatrice Mirea a donat-o celor de la Medicină. În scurt timp clădirea va intra în reabilitare totală. Medicul Anca Ruxandra Beatrice Mirea a avut multe moșteniri atât la Câmpulung Muscel cât și în Capitală.

CITEȘTE ȘI. Merită să știe toată lumea! Mica Elveție de lângă Câmpulung Muscel

Nu a fost căsătorită, nici nu a avut copii. Își doarme somnul de veci în Cimitirul Flămânda. Bunicul proprietarei Vilei Mirea a fost fratele pictorului G.D Mirea și a sculptorului Dimitrie Mirea, autorul bustului Radu Negru Vodă din fața Casei de Cultură Tudor Mușatescu.

CITEȘTE ȘI. Top cele mai ieftine parfumuri. Costă doar 4 euro și sunt de top

Familia Mirea este extraordinară prin valorile pe care le-a lăsat moștenire nu numai Câmpulungului, ci țării noastre. Mirea, cel mai mare portretist român a fost prieten cu Grigorescu, a fost în războiul din 1877, prieten cu Luchian. A mai fost 25 de ani director al Școlii de Belle-Arte din București. A fost directorul care i-a înmânat diploma lui Constantin Brâncuși.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică din partea ANAF, pentru antreprenori și PFA-uri

Ca și director avea acces la regi. Astfel l-a pictat pe Carol I și pe Ferdinand. A mai pictat Vârful cu Dor care din păcate zace în Moscova unde a fost dus odată cu tezaurul național. Vârful cu Dor a fost premiat la Paris și este cea mai mare pictură realizată de un pictor român. Există numai o copie la București. A dus ca familia Negulici, faima Câmpulungului și a României prin premiile pe care le-a luat când a făcut studiile la Paris, vorbim aici de fratele bunicului Ancăi Mirea.

CITEȘTE ȘI. Brandul de siropuri şi dulceaţă artizanale al unei familii din Câmpulung Muscel. O afacere de la zero

Cel mai posibil Ion Mincu a fost consultat la realizarea proiectelor vilelor câmpulungene ale familiei Mirea. Carol I a vrut să locuiască o perioadă lungă în această vilă până când era gata Castelul pe care l-a construit ulterior la Peleș, din cauza câmpulungenilor care s-au opus radical.

CITEȘTE ȘI. Cea mai spectaculoasă cazare din România! ATENȚIE, e totul GRATIS

Vila Elie Mirea este situată pe strada Matei Basarab, numărul 135 și a fost construită în anul 1907 de constructori italieni. În curte se află un stejar care are peste 200 de ani. A fost în posesia medicului Anca Ruxandra Beatrice Mirea iar acum în proprietatea Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

CITEȘTE ȘI. VIDEO. Locul de poveste din Muscel, cu cazare în munții care străbat Europa

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Locul de pe DN 73 Câmpulung-Pitești unde șoferii opresc brusc din cauza mirosului care le intră instant în mașini

Locul de pe DN 73 Câmpulung-Pitești unde șoferii opresc brusc din cauza mirosului care le intră instant în mașini....

Alte știri din aceeași categorie