Ups. Pensiile vor fi mai MICI, nu invers pentru acești seniori născuți în ACEȘTI ANI. O parte dintre români vor avea creşteri negative, adică pe minus, la recalcularea pensiilor. Însă autorităţile asigură că nicio pensie nu va scădea.
CITEȘTE ȘI. Adio, PROFI. Ce se întâmplă cu toate celebrele supermarketuri de la bloc
Noua lege a pensiilor va oferi venituri majorate celor care au lucrat mulți ani (ideal ar fi peste 35), va face grupele de muncă mai puțin importante financiar și va veni cu pensii mai mici pentru pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.
Totuși, este important de știut, pensionarii care vor avea, în urma recalculării, pensii mai mici, vor rămâne cu pensiile în plată, potrivit legii.
CITEȘTE ȘI. Când începe școala? Documentul care dă totul peste cap
Un număr de 2.000.000 de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie, deși – după recalculare – ar trebui să aibă pensii mai mici. Astfel, vor avea parte de creșteri ale pensiei doar 3.000.000 de pensionari.
Ups. Pensiile vor fi mai MICI, nu invers pentru acești seniori născuți în ACEȘTI ANI
Newsweek România a publicat mai multe exemple de pensii care – după recalculare – vor scădea, în funcție de anul nașterii și perioada pensionării.
CITEȘTE ȘI. Veste imensă pentru pensionarii români. Ce le aduce acasă, în plus poștașul
Pensionarii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961, care au ieșit la 61 și la 62 de ani la pensie, ar trebui să aibă pensii mai mici.
CITEȘTE ȘI. Ce sumă plătești lunar pentru o Dacia Duster luată prin leasing pe 4 ani. O poți da înapoi, dacă nu îți mai convine
La fel, pensionarii născuți între octombrie 1952 și iulie 1953.
De-a lungul timpului, sursa citată a găsit exemple concrete de pensionari cărora recalcularea ar trebui să le aducă pierderea unor bani la pensie.
CITEȘTE ȘI. Locul de lângă NOI care are cel mai CURAT aer din toată România
Spre exemplu, cel mai mare procent de creştere a pensiilor ajunge la 30,84% şi se aplică românilor născuţi în perioada ianuarie-martie 1950 şi care s-au pensionat în intervalul ianuarie-martie 2015.
Apoi, procentele de creştere încep să mai scadă, după care urmează valori pe minus.
“Avem această creştere de 30%, după care procentele de creştere mai scad, pentru că se ajunge la indicele de corecţie de 1,41. Aici, procentul de creştere este negativ”, a spus fosta şefă a Casei de Pensii, prof. univ. dr. Doina Pârcălabu, la Antena 3 CNN.
CITEȘTE ȘI. ARGEȘ. Descoperire uluitoare. Un vierme cu două capete, de o jumătate de metru în apa de la robinet. VIDEO
În tabelele din galeria foto, se vede cum, după procente de creştere de până la 30%, acestea încep să fie pe minus.
Spre exemplu, apare minus 0,71% în cazul românilor care s-au pensionat în anii 2020-2023 şi au un indice de corecţie destul de mare, de 1,41, după cum arată calculele din tabel. Apoi, creşterile negative ajung până la minus 11,35%.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.