14.6 C
Campulung Muscel
vineri, 20 septembrie, 2024

Mare eveniment în Argeș. Deținuții politicii în prim plan

Alte Știri

Mare eveniment în Argeș. Deținuții politicii în prim plan.

Vineri, 23 august 2024 , la ora 14:00 se deschide expoziția Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste” la Memorialul Închisoarea Pitești. De Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare se pregătește o întâlnire directă cu persoanele care au fost închise de regimul comunist.

Mare eveniment în Argeș. Deținuții politicii în prim plan

Invitații acestui eveniment sunt Sergiu Rizescu, fost deținut politic ce a trecut prin închisoarea de la Pitești când era student. Lucian Vasile, istoric și responsabil pentru extraordinarele istorii personale pe care le veți întâlni în expoziție. Expoziția este disponibilă în română și engleză.

Intrarea în expoziție este permisă exclusiv persoanelor peste 12 ani.

Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Argeș.

Expoziția Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste” este un proiect captivant. Aduce în prim-plan istoriile și obiectele autentice ale celor care au trăit experiența detenției politice în închisorile comuniste din România. Dar și piese de mobilier și obiecte originale inedite din închisorile comuniste.

CITEȘTE ȘI: Veste imensă. Cine primește tichete casnice și cum pot fi folosite de beneficiari

Înscrisuri și scrisori, obiecte personale ale deținuților, fotografii și documente, mașini de scris, uși de celulă, gratii, cătușe, paturi suprapuse, uniforme de deținut din mai multe închisori din România.

În plus, expoziția include povești orale ale supraviețuitorilor. Oferă o perspectivă emoționantă și personală asupra experiențelor din închisorile comuniste. Propune activități de tur ghidat și ateliere.

Organizată în colaborare cu foști deținuți politici, familii ale victimelor, istorici și profesori, expoziția oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra regimului totalitar. A impactului său asupra individului și societății.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Datorită colaborării cu Administrația Națională a Penitenciarelor, în ultimul an, echipa Memorialului a reușit să recupereze numeroase obiecte și piese de mobilier vechi din penitenciarele din România. Pentru a oferi o imagine mai clară a ceea ce însemna un penitenciar politic în dictatură.

Nu în ultimul rând, donațiile de obiecte personale și obiecte lucrate în închisorile comuniste, primite de la foști deținuți și de la familiile acestora, au îmbogățit expoziția. Au adus în fața publicului larg frânturi cutremurătoare din viața personală a celor închiși.

CITEȘTE ȘI. Se schimbă plățile cu telefonul. Ce trebuie să știe cei care folosesc acest serviciu

Pentru cei peste 18 ani, ziua de 23 august se va încheia cu un spectacol de teatru documentar. Piesa este despre femeile rezistenței anticomuniste. Despre urmele comunismului în societatea contemporană, dincolo de granițe geografice

Share Location: Rezistența Făgăraș” este un proiect dedicat Eugeniei Comănici și sutelor de femei din Țara Făgărașului. Femei care au luptat pentru valorile în care au crezut, chiar daca asta a însemnat să lupte împotriva unui regim care le-a rescris violent povestea vieții. 

CITEȘTE ȘI. Cât costă RCA-ul obligatoriu pentru trotinete în România

La baza piesei de teatru se află povești reale din biografiile lor. Fragmente din interviuri de istorie orală, texte din dosare ale Securității.
Spectacolul durează 40 de minute și va fi urmat de o dezbatere.

Locurile sunt limitate și pentru a participa este necesar să completați un formular scurt online, disponibil aici:

https://forms.gle/EkA1RgscEqYVjgSa9

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Locul de pe DN 73 Câmpulung-Pitești unde șoferii opresc brusc din cauza mirosului care le intră instant în mașini

Locul de pe DN 73 Câmpulung-Pitești unde șoferii opresc brusc din cauza mirosului care le intră instant în mașini....

Alte știri din aceeași categorie