14.6 C
Campulung Muscel
vineri, 20 septembrie, 2024

Invazie de ciori și țânțari în centrul orașului Câmpulung! Pericol ce fac înaripatele

Alte Știri

Invazie de ciori și țânțari în centrul orașului Câmpulung! Pericol ce fac înaripatele. Mai bine zis rele mari. Scot gunoaiele din tomberoane și le împrăștie peste tot. Nu tot timpul când vedeți mizerie pe străzi este mână umană.

CITEȘTE ȘI. Se închid supermarketurile LIDL. Probleme mari care dau bătăi de cap, clienților

Multe probleme vin și de la ciori care s-au înmulțit alarmant în ultima perioadă. Îți fac veacul în Grădina Publică prin arborii seculari. Asta de când s-a închis groapa de gunoi de pe platforma din cartierul Grui cea care pentru înaripate era feerie.

CITEȘTE ȘI. Cât se câștigă la LIDL. Ce leafă, plus tichete de masă, sporuri, primește un angajat în 2024

După zilele orașului locuitorii din centrul orașului se mai confruntă cu o invazie de țânțari. Aceștia le-au pătruns în locuințe și nu mai pot scăpa ușor de ei. Dincolo de disconfortul provocat, aceștia pot acționa ca vectori ai unor boli grave.

Invazie de ciori și țânțari în centrul orașului Câmpulung! Pericol ce fac înaripatele

Autoritățile locale au tot chemat o firmă specializată în dezinsecție și dezinfecție dar aceasta a acționat mai mult în zonele cu multă verdeață din orașul de la poalele Mateiașului.

CITEȘTE ȘI. Căutați în buletinul vostru data când expiră. Întrebați pe apropiați dacă au la fel. Ce trebuie să știe toată lumea

Dezvoltarea țânțarilor este strâns legată de temperatură. Odată ce temperaturile medii zilnice depășesc 10°C, aceștia devin activi, iar apogeul sezonului este atins în lunile iunie-iulie. Ploile și inundațiile creează habitate ideale pentru țânțari, oferind femelei mediul perfect pentru depunerea ouălor. Bălțile temporare rezultate din lucrări de construcții pot amplifica semnificativ proliferarea acestora.

CITEȘTE ȘI. Zi istorică pentru Câmpulung Muscel. Bulevardul Pardon e new in town, după războaie grele

Ce boli pot transmite tânțarii

Țânțarii nu sunt doar o sursă de disconfort, ei pot acționa ca vectori ai unor boli grave, cu consecințe severe pentru sănătatea omului. Iată ce boli grave pot transmite aceste insecte mici și enervante:

CITEȘTE ȘI. Veste bună pentru copii. De când pot sta pe scaunul din față al mașinii în trafic

Malaria, provocată de parazitul Plasmodium și transmisă prin înțepătura anumitor specii de țânțari, este una dintre cele mai răspândite boli parazitare la nivel global. Aceasta afectează grav sistemul imunitar, provocând febră intermitentă, dureri musculare severe și, în cazuri extreme, poate duce la moarte, mai ales în rândul copiilor mici din regiunile tropicale și subtropicale, conform Who.int.com.

CITEȘTE ȘI. Veste uriașă pentru toți românii care dețin electrocasnice

Dengue, cauzată de virusul dengue și transmisă de țânțarii din genul Aedes, este o altă boală cu impact major asupra sănătății publice în zonele tropicale și subtropicale. Simptomele sunt febră puternică, dureri musculare și articulare severe, erupții cutanate și, în cazuri severe, sângerări interne care pot pune viața în pericol.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică. Pensionarii care rămân fără cardurile sociale, în scurt timp

Ce simptome apar?

Virusul West Nile este cunoscut pentru capacitatea sa de a provoca encefalită și meningită în cazurile severe. Transmiterea se face prin înțepătura țânțarilor infectați, iar printre simptome se regăsesc febră, dureri de cap severe, rigiditate a gâtului și alte simptome neurologice care pot avea consecințe de lungă durată asupra sănătății.

CITEȘTE ȘI. Cât se câștigă la LIDL. Ce leafă, plus tichete de masă, sporuri, primește un angajat în 2024

Febra galbenă, o altă boală virală transmisă de țânțarii din speciile Aedes și Haemagogus, poate duce la icterizarea pielii și ochilor (icter), febră severă și sângerări interne. Aceasta este o boală cu o mortalitate semnificativă în cazurile severe și necesită intervenție medicală de urgență.

Encefalita japoneză, provocată de virusul encefalitei japoneze și transmisă de țânțarii din genurile Culex și Culiseta, poate duce la inflamații severe ale creierului și ale măduvei spinării, cauzând simptome cum ar fi febră, dureri de cap, confuzie mentală și, în cazuri grave, convulsii și comă.

CITEȘTE ȘI. Așa ceva nu ați mai auzit. Cu ce materiale ingenioase se lucrează pe DN73, culoarul Rucăr-Bran

Chikungunya, o altă boală virală transmisă de țânțarii din genurile Aedes și Culex, se caracterizează prin febră înaltă, dureri articulare severe care pot persista timp îndelungat, dureri musculare, dureri de cap și alte simptome gripale.

Filarioza limfatică este o boală parazitară cronică care afectează sistemul limfatic al organismului uman, provocând umflarea anormală a membrelor inferioare, a organelor genitale și, în cazuri severe, poate duce la disfuncții grave ale sistemului limfatic și ale pielii.

CITEȘTE ȘI. A fost făcută publică LISTA posturilor de suplinitori pentru anul școlar 2024-2025

Modul principal de transmitere al acestor boli este prin înțepătura țânțarilor infectați. În momentul în care un țânțar infectat înțeapă o persoană sănătoasă pentru a suge sânge, agenții patogeni precum paraziții sau virusurile sunt transferați în organismul uman. Aceștia se dezvoltă în interiorul țânțarului și pot fi apoi transmiși altor persoane prin alte înțepături, conform Worldmosquitoprogram.com.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Locul de pe DN 73 Câmpulung-Pitești unde șoferii opresc brusc din cauza mirosului care le intră instant în mașini

Locul de pe DN 73 Câmpulung-Pitești unde șoferii opresc brusc din cauza mirosului care le intră instant în mașini....

Alte știri din aceeași categorie