Nebunieeee. Sfârâie micii pe grătare la Castrul Jidova din Câmpulung Muscel. E prima dată când se întâmplă acest lucru. Miros de mâncare, distracție la cote maxime dar nu oricum. Este unică în România. Asta după ce acest obiectiv turistic a intrat în patrimoniul Unesco. Jucăm la altă ligă acum. Suntem pe listele care contează. E tare asta, nu?
CITEȘTE ȘI. Trafic pe deasupra Câmpulungului, de elicoptere militare mai ceva ca pe DN 73
Astăzi și mâine, turiștii și localnicii au parte de cea mai mare bătălie dintre romani și barbari dată vreodată la Castrul Jidova. Locul este unul încărcat de istorie, fiind cea mai bine păstrată fortificație de pe teritoriul țării din rețeaua construită de Imperiul Roman.
CITEȘTE ȘI. Kovesi a pus tunurile pe primăria Câmpulung. Elena Lasconi acuzată de corupție și fraudă
View this post on Instagram
CITEȘTE ȘI. Se întâmplă ceva unic la Câmpulung Muscel. În orașul lui Tudor Mușatescu, scoateți pălăria
Consiliul Județean Argeș a cumpărat în anul 2021, terenul de la intrarea la Castrul Jidova pe care l-a trecut în administrarea Muzeului Județean Argeș. Acum acesta s-a transformat în locuri de parcare dar și de distracție la grătare pentru evenimentele culturale. Este vorba de aproape 6000 de metri pătrați.
Nebunieeee. Sfârâie micii pe grătare la Castrul Jidova din Câmpulung Muscel
Reamintim faptul că acest castru roman care este cel mai frumos din România este situat la circa 6 kilometri sud de orașul Câmpulung Muscel, în cartierul Pescăreasa, pe un platou înconjurat de apele râului Târgului.
CITEȘTE ȘI. Doamneeeee. Ce se întâmplă cu Paștele în anul 2025. Habar nu aveți!
A fost poziţionat la intersecţia căilor de comunicaţie care veneau de la Dunăre spre Transilvania şi îndeplinea atât sarcina apărării trecătorilor Rucăr-Bran, cât şi supravegherea dacilor liberi care locuiau în părţile muntoase.
CITEȘTE ȘI. Super ofertă pentru unelte și scule pentru gospodari la LIDL
@www.ziaruldinmuscel.ro
CITEȘTE ȘI. Ce burse mai pot primi elevii în acest an şcolar 2024 -2025. Modificări importante
Săpăturile au scos la iveală 400 de vărfuri de săgeţi de bronz și fier
În castru s-a descoperit mult material arheologic, cărămizi romane cu inscripţii, vase sparte, un deget de bronz, diverse obiecte de metal şi monede romane emise în perioada de la Marcus Aurelius la Filip Arabul după care încetează funcționarea castrului fiind cucerit de Carpi.
CITEȘTE ȘI. Stâlpii-vedetă din Câmpulung Muscel care determină turiștii să își facă semnul crucii și nu numai
În Principia (comandamentul) s-au descoperit 400 vârfuri de săgeţi de bronz şi fier de mai multe tipuri sugerând prezenţa în castrul a unei trupe ecvestre (pe cai) de arcaşi. Într-adevăr, o inscripţie pe o cărămidă descoperită în 1993 arată că în castru a staţionat o unitate militară auxiliară de „Ală de cavalerie” orientală: CHORS I FLAVIA COMMAGENORUM. După părăsirea castrului, populaţia civilă s-a aşezat să locuiască şi printre zidurile fortificaţiei abandonate.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.