14.6 C
Campulung Muscel
joi, 19 septembrie, 2024

Orașul din România super cunoscut. Puțini știu că ascunde cea mai mare cupolă de vitralii din lume

Alte Știri

Orașul din România super cunoscut. Puțini știu că ascunde cea mai mare cupolă de vitralii din lume. Știți unde se află? În municipiul Râmnicu Vâlcea, în frumoasa și impunătoare bibliotecă județeană “Antim Ivireanul”.

Puțini cunosc faptul că Râmnicu Vâlcea se mândrește cu un vitraliu armat cu plumb, protejat cu geamuri duplex, sub formă de cupolă, cum altul nu-i. Toți cei care îl văd rămân fascinați.
Ingenioasa și superba lucrare completează acoperișul Bibliotecii Județene “Antim Ivireanul” (BJAI) Vâlcea.
Această construcție monumentală a fost remarcată de Academia Recordurilor Mondiale care a desemnat-o drept “cel mai mare vitraliu sub formă de cupolă din lume”.
Din acest motiv a devenit nu doar unul dintre simbolurile orașului, ci și unul dintre punctele principale de atracție, extrem de căutat de toți turiștii care trec prin Vâlcea, români și străini deopotrivă.

CITEȘTE ȘI. Super mașina de la Renault. Iese pe piața auto cu un preț de la 286 Euro pe lună

Orașul din România super cunoscut. Puțini știu că ascunde cea mai mare cupolă de vitralii din lume

Deși sediul bibliotecii din Râmnicu Vâlcea seamănă ca două picături de apă, la prima vedere, cu cel din Pitești – Argeș, al cărui proiect l-a și folosit de altfel, ceea ce le diferențiază este chiar Cupola “Facerea lumii”. Prin urmare, cele două biblioteci sunt identice, dar în același timp diferite.
Dar, ca să poată fi realizată această lucrare, având în vedere dimensiunile sale remarcabile, se desfășoară pe nu mai puțin de 150 mp, fiind formată din 168 de module de sticlă colorată, executată manual în 2005, cu armătură de plumb, în tehnica vitraliului, autorul lucrării ne-a mărturisit că a fost nevoit să recurgă la o serie de inovații, să îmbine vechea tehnică a vitraliului cu cea nouă a termopanului și să-i convingă pe arhitecți, proiectanți, constructori etc. să modifice proiectul și să folosească elemente originale despre care până atunci nu auziseră.

CITEȘTE ȘI. Digi RCS-RDS oferă la toți clienții un telefon super șmecher care mai e și foarte scump

Cupola se află la o înălțime de 30 de metri deasupra solului, lăsând lumina să inunde interiorul clădirii.
Este formată din 12 ovale, cu 12 compoziţii, care ilustrează principalele tipuri de scriere cunoscute până acum: tartaria, demotica, cuneiforma, chirilica, feniciana, hieroglifica, persană şi altele.
Este formată din două corpuri de iluminat sub forma globului pământesc cu mediane şi paralele. Partea superioară a globului simbolizează soarele, iar partea inferioară, primele manifestări ale “Creației Divine”: aerul, focul, pământul şi apa. Vitraliul se află la aproximativ 30 de metri înălţime de baza edificiului.

CITEȘTE ȘI. Se dau 700 de lei de la Stat, GRATIS pentru plata facturilor. Banii intră pe card

În ceea ce privește modul ingenios în care a fost realizată lucrarea, creatorul ei, artistul vâlcean Gheorghe Dican a spus:
“Grosimea sticlei folosită la vitraliu este între 3 și 4 mm. Structura este creată sub forma unui sandwich, vitraliul fiind între două plăci de protecție, ca la termopan. Geamurile de interior și exterior sunt duplex. Geamurile duplex fiecare au câte 3 mm și folie în mijloc (altfel spus sunt patru geamuri în structura de protecție)”.
Din acest motiv, mai spune autorul cupolei, creația nu poate fi în pericol și nici reprezenta un pericol:

“Dacă vreun geam de protecție are vreo problemă, cel mult se crapă sau hai să zicem că s-ar putea fărâmița, dar pentru că are folie de protecție, nu va cădea. Pot exista crăpături și în vitraliu fiind vorba despre o combinație între geam industrial și glajă, geam făcut manual, cu grosimi diferite. Iar eliminarea tensiunilor în cuptorul de revenire se face diferit de la o grosime la alta. Dar nici acesta nu poate să cadă, fiind susținut d

CITEȘTE ȘI. Alocaţii 2024. Veste bună pentru copiii născuți în străinătate

e plumb”.

Deși cupola din Vâlcea a fost remarcată de Academia Recordurilor – World Record Academy – autoritățile locale ori naționale nu prea s-au grăbit să-i recunoască valoarea. Nu în mod oficial, deși se laudă cu ea ori de câte ori au ocazia.
Cupola unicat de la Vâlcea a fost inclusă în traseele turistice prin țara noastră ale francezilor, printr-un album de promovare a celor mai interesante obiective de vizitat de pe tărâmurile mioritice, dar nu apare în cele ale României…
Sursa – TravelStoryLumidee

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Locul de pe DN 73 Câmpulung-Pitești unde șoferii opresc brusc din cauza mirosului care le intră instant în mașini

Locul de pe DN 73 Câmpulung-Pitești unde șoferii opresc brusc din cauza mirosului care le intră instant în mașini....

Alte știri din aceeași categorie