23.5 C
Campulung Muscel
vineri, 4 octombrie, 2024

Cum se tratează depresia

Alte Știri

Una dintre cele mai răspândite și totodată cele mai grele bătălii pe care le poate purta o persoană este aceea împotriva depresiei. O astfel de afecțiune mintală afectează calitatea vieții, aducând cu sine un val de tristețe, apatie și disperare, care poate părea imposibil de înfruntat.

Tendința publicului larg este de a crede că depresia nu poate fi înfrântă. Totuși, soluțiile există. Mijloacele pentru a depăși simptomele și a recăpăta speranța în viață sunt mai la îndemână decât au fost vreodată. În mijlocul întunericului și al dificultăților, există speranță și posibilitatea de vindecare.

CITEȘTE ȘI. Lista lungă cu toate bolile pentru care se obține certificat de handicap în România

Se vorbește mult despre necesitatea de a învăța cum să trăim cu depresia deoarece încă majoritatea oamenilor nu înțeleg cum se tratează depresia. Deși poate părea o provocare insurmontabilă, este bine de știut că există multe terapii profesionale diferite, fiecare având caracteristici diferite.

În plus, există abordări care pot fi integrate în stilul de viață pentru a gestiona eficient resursele potrivite. Pentru reconstrucția unui echilibru emoțional și mintal trebuie să testăm fiecare cale de ieșire care este promițătoare.

CITEȘTE ȘI. Cel mai sănătos tip de pâine, ce datează de pe vremea egiptenilor, iar medicii o recomandă la fiecare masă

Rolul terapiei în vindecarea depresiei

Terapia este recomandată din ce în ce mai des pentru o serie de afecțiuni. Procesul de tratament psihologic începe să câștige încrederea oamenilor. În esență, această formă de tratament ajută oamenii să gestioneze și să depășească problemele emoționale și psihologice. În cazul depresiei, terapia poate oferi sprijin pentru a înțelege și a aborda gândurile negative, emoțiile și comportamentele care contribuie la starea depresivă. Ceea ce mulți nu știu este că există diverse tipuri de terapie. Unele ți se vor potrivi mai mult, iar altele mai puțin.

CITEȘTE ȘI. Nu mai sta la mâna lor! Verifică singur ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat. Recalcularea pensiilor dă bătăi de cap

Terapia Cognitiv-Comportamentală este una dintre cele mai utilizate și eficiente forme de terapie pentru depresie în momentul de față. Se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor negative și a comportamentelor disfuncționale care contribuie la starea depresivă. Acest lucru se realizează prin diverse metode, adaptate la contextul persoanei. Principalele beneficii identificate sunt reducerea simptomelor depresive prin schimbarea modului în care pacienții percep și reacționează la situațiile stresante.

CITEȘTE ȘI. Alimentul importat în cantități industriale de România. Se mănâncă pe pâine și are preț piperat

Terapia Interpersonală este despre îmbunătățirea relațiilor interumane și gestionarea problemelor interumane care pot contribui la depresie. Așa cum știm, suportul social joacă un rol foarte important în restabilirea sănătății mintale. Prin urmare, tehnicile utilizate ajută pacienții să dezvolte relații mai sănătoase și să-și rezolve conflictele interumane.

CITEȘTE ȘI. Cu ce dispozitive şi echipamente medicale de bază trebuie să fie dotat un cabinet medical? Iată un ghid util!

O altă formă de terapie este cea analitică, care explorează conflictele emoționale profunde și nevoile inconștiente care pot influența starea depresivă. În esență aceasta oferă o înțelegere profundă a cauzelor subiacente ale depresiei și ajută la dezvoltarea unor modalități de a le aborda. Există multe alte forme de terapie și intervenții care contribuie semnificativ în procesul de recuperare.

CITEȘTE ȘI. Fiecare român va avea un cod QR care va înlocui cardul de sănătate. Ce fac persoanele fără telefoane smart

În practică, terapia începe de obicei cu o evaluare completă a stării emoționale și psihologice a pacientului. Pe parcursul sesiunilor, terapeutul lucrează cu pacientul pentru a stabili obiective și a dezvolta strategii. Pe urmă terapia va incorpora tehnici practice pentru gestionarea stresului și îmbunătățirea abilităților de coping. Durata terapiei poate varia în funcție de gravitatea depresiei și de obiectivele terapeutice. Unele persoane pot beneficia de sesiuni pe termen scurt, în timp ce altele pot necesita o terapie pe termen lung. Frecvența sesiunilor este de obicei săptămânală, dar poate fi ajustată în funcție de nevoile individuale.

CITEȘTE ȘI. Dispar cardurile de sănătate. Ce trebuie să facă oamenii în cazul ăsta. Nasol rău

Găsirea psihoterapeutului potrivit

Când este vorba de depresie, pacienții pot experimenta o reducere semnificativă a simptomelor depresive și o îmbunătățire a stării generale de bine dacă au parte de susținerea unui specialist. Alegerea unui psihoterapeut potrivit poate părea pentru unii ca o misiune imposibilă, în timp ce alții spun că au format din prima o conexiune ideală cu terapeutul. Ceea ce știm sigur este că e nevoie de o astfel de relație terapeutică bună pentru succesul tratamentului.

Este important să găsești un terapeut cu care te simți confortabil. Studiile spun că relația terapeutică formată dintre pacient și terapeut contribuie la rezultate promițătoare mai mult decât tipul de terapie în sine. Poți cere recomandări, căuta online sau consulta organizații profesionale pentru a găsi opțiuni de terapie.

CITEȘTE ȘI. O farmacie a publicat lista cu medicamentele care pot da un test FALS POZITIV pentru consum de substanțe ilicite

Important este să vezi terapeuții drept ceea ce sunt, adică oameni cu o carieră și personalitate. Se poate să nu rezonezi cu personalitatea și abordarea fiecărui terapeut însă asta nu trebuie să reprezinte un obstacol în găsirea ajutorului necesar. Dacă simptomele depresiei devin severe, persistente sau interferează semnificativ cu viața ta de zi cu zi, este important să cauți ajutor profesional.

Medicamentele antidepresive: Când și cum să le folosești

Terapia este adesea combinată cu alte forme de tratament pentru depresie, cum ar fi medicamentele antidepresive. Acestea acționează asupra neurotransmițătorilor din creier. Scopul este de a regla starea de spirit. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sunt categoria de medicamente care acționează asupra nivelului de serotonină, existând și varianta care mărește nivelul de serotonină și noradrenalină.

CITEȘTE ȘI. Cât costă un aparat dentar în anul 2024? Întrebarea care le dă bătăi de cap, pacienților

Categoria de antidepresive triciclice are efecte asupra unei game mai variate de neurotransmițători, în timp ce inhibitorii monoaminoxidazei blochează enzima responsabilă pentru descompunerea neurotransmițătorilor din creier. Toate medicamentele pentru depresie prezintă o serie de efecte secundare, fiind important ca și după prescriere să se păstreze legătura cu specialistul pentru a putea monitoriza starea.

În mod normal medicamentele se prescriu în cazurile de depresie severă, când simptomele interferează semnificativ cu viața cotidiană. Acestea trebuie să fie însoțite de alte forme de tratament, precum terapia psihologică. Decizia este luată în primul rând în funcție de gravitatea și durata simptomelor, impactul simptomelor asupra vieții zilnice și răspunsul la alte tratamente. Se va ține cont de evaluarea simptomelor, istoricul medical și răspunsul anterior la tratamente.

CITEȘTE ȘI. Cum să îți faci rutina de dimineață mai plăcută

Doza exactă este prescrisă de medic iar aceasta nu poate fi modificată fără consultarea sa. În funcție de răspunsul la tratament se pot prescrie doze diferite sau alte categorii. Perioada de tratament poate dura câteva luni sau chiar ani. Consultații regulate cu medicul au rolul de a monitoriza efectele secundare și eficiența tratamentului.

Sfaturi pentru o viață mai fericită

Datorită dorinței de izolare generată de depresie, importanța suportului social este adesea trecută cu vederea. Totuși, o serie de beneficii apar împreună cu întreținerea unor relații apropiate și de sprijin. Suportul emoțional reduce acest sentiment de izolare și îmbunătățește starea de bine generală, fie că este prin intermediul grupurilor de suport, a comunităților cu interese comune sau prin oamenii dragi.

Oportunitatea de a împărtăși experiențe și de a primi sprijin de la alții care trec prin situații similare îmbunătățește relațiile și construiește conexiuni mai profunde cu ceilalți. Comunicarea deschisă despre sentimente și nevoi reduce tensiunea și ajută la rezolvarea conflictelor într-un mod constructiv.

CITEȘTE ȘI. ULUITOR. Cât costă un borcan de dulceață din cireșe negre în supermarketuri

Un alt obicei care protejează împotriva stărilor depresive este petrecerea timpului în natură. Mai multe studii au atras atenția asupra efectelor mediului natural în scăderea nivelului de cortizol, reducerea anxietății și îmbunătățirea stării de spirit. Prin timp petrecut în natură înțelegem activități precum drumeții, plimbări în parc și grădinărit, printre altele. Se consideră că expunerea la lumina solară îmbunătățește nivelurile de serotonină și ajută la reglarea ritmului circadian. Un somn mai odihnitor și reparativ permite implementarea unor abilități mai eficiente de gestionare a emoțiilor.

În final, nu te învinovății dacă ai depus eforturile pentru a implementa un stil de viață mai sănătos dar tot nu este suficient. Adeseori avem nevoie de o mână de ajutor. Recunoaște că este în regulă să ai zile proaste și că recuperarea este un proces gradual. Caută ajutor și amintește-ți că nu este nevoie să treci singur prin astfel de momente.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Alina Gorghiu, ministrul Justiției lansează un ghid important în Argeș

Alina Gorghiu, ministrul Justiției lansează un ghid important în Argeș.

Alte știri din aceeași categorie