20.2 C
Campulung Muscel
vineri, 4 octombrie, 2024

Întâlnire extrem de emoționantă, după 60 ani la cel mai cunoscut liceu din Câmpulung Muscel

Alte Știri

Întâlnire extrem de emoționantă, după 60 ani la cel mai cunoscut liceu din Câmpulung Muscel. Absolvenţii promoţiei 1960-1964 ai Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” s-au revăzut după după 6 decenii. Mai rar așa ceva! Reuşitele lor în viaţa trăită, în vremuri nu tocmai prielnice, sunt, pentru cei tineri, o lecţie de cum să devii un învingător, spun cei de la Clar TV.

CITEȘTE ȘI. Ingredientul secret utilizat de gospodine pentru o mămăligă delicioasă și fără cocoloașe

„Dinicu Golescu nu era orice școală. Am trecut peste, ne-am adaptat. Patru ani i-am petrecut în școală și iată acum… 60 de ani de la absolvire nu-s de acolo”, spune o absolventă de liceu în materialul citat. O alta continuă: „Azi e ziua noastră, a tuturor, toți împlinim 60”.

CITEȘTE ȘI. Trucul viral de a pune un dop de vin în frigider. Cum funcționează tehnica și la ce ajută foarte mult

Absolvenții de la Dinicu Golescu s-au întâlnit în fața liceului, au povestit despre familiile pe care și le-au întemeiat și despre profesiile lor. Unii dintre ei au plecat în străinătate după terminarea liceului, cu greu, după cum mărturisesc aceștia, în țări precum Canada și Italia, pentru a se specializa sau pentru a fi cercetători.

CITEȘTE ȘI. Tăticul lui F.C Muscelul Câmpulung, lovitură de grație la stadionul municipal

  • Foștii colegi de liceu sunt majoritatea născuți în anul 1946, când România încă era monarhie condusă de Regele Mihai I. În acel an au avut loc primele alegeri parlamentare de după al Doilea Război Mondial, considerate fraudate de istorici, câștigate de Partidul Comunist.

CITEȘTE ȘI. Anunț de ultimă oră. Călătorii dați jos din trenuri în Argeș

„Trăim astăzi niște clipe unice pe care nu mulți apucă de aici, care au terminat Dinicu, să le petreacă în fața școlii, la locul faptei, cum se zice, după 60 de ani – o viață de om, să ne întâlnim cu atâția colegi care vin de peste mări și țări. Unii din America, unii vin din Italia, Franța, Elveția ș.a.m.d. Deci sunt oameni care s-au realizat în viață și au ajuns la ora actuală să celebreze, ca să spun așa, 60 de ani de parcă ar fi ieșit la pensie acum”, povestește un absolvent prezent la revedere, în reportajul citat.

CITEȘTE ȘI. Cât costă o noapte de cazare la Cafeneaua Coloniale, cea care oprește timpul în loc

„Ce frumoși eram! Tinerii furioși și frumoși eram atunci în [19]64, când am terminat liceul. Promoția ’64. A fost o promoție extraordinară. Am avut colegi care imediat au plecat afară, cu toate că pe vremea aia nu se pleca, dar fiind excepționali din punct de vedere profesional, au plecat peste mări și țări și acolo au dus faima inteligenței românești”, a continuat același.

El a mai adăugat: „Am avut o pleiadă de profesori excepționali din care amintim așa câțiva Șerban Țicăloiu – dascălul de românește, cum îi spuneam noi, așa, doamna Zărnescu la franceză, domnul Mitu la fizică și chimie, la matematică – soții Cenușă, Alexandru Bera, profesorul Păiuș, o întreagă pleiadă de nume celebre care făceau un adevărat învățământ. Nu că aș critica învățământul acuma, dar… nu mai e ce a fost”.

CITEȘTE ȘI. E ordin. Dispar toate centralele de apartament. Anunț important pentru oamenii care locuiesc la bloc!

Un alt absolvent a vorbit despre profesorii lui și experiența din școală: „A fost un moment fericit pentru noi, ăștia care suntem aici. În același timp e și trist că mulți dintre noi, dintre colegii din promoția 64 nu mai sunt printre noi. (…) Eram în clasă în jur de 40, erau opt clase, 320 de absolvenți – din ăștia peste aproape 90% au făcut studii superioare. N-a rămas nimeni la stadiul de liceu, se făcea carte la modul serios”.

CITEȘTE ȘI. Cine a venit special în orașul lui Lasconi pentru a face un centru medical care se învârte după soare. Mai ridică un așezământ monahal pe proprie cheltuială

Iar el a continuat cu exemple: „Aveam printre profesorii de renume profesorul Păiuș, profesoara de română Lambrino, Țicăloiu, Mitu, cel care a plecat și s-a dus profesor universitar foarte, foarte mulți. Adică o generație de excepție, și aici și la Pedagodic – oameni grei de la care… Profesorul Furdubețiu: la el, eu nu puteam să iau notițe. Când auzeam ce ne spune, rămâneam blocat adică cu gura căscată, ce spunea el nu se găsea în cărți, nu era în manuale și ne spunea pe lângă, era o plăcere să-l asculți”.

CITEȘTE ȘI. Fraţii Dedeman au pus ochii pe fabrica imensă din Câmpulung Muscel care e la un pas de faliment

„Profesorul Piscu de la latină: visam, făceam declinările și în vis. Frumoși, profesori mari, profesori foarte, foarte mari, valoroși. Asta e satisfacția noastră, că putem spune că am avut într-adevăr o generație. Nu știu dacă ne-am ridicat noi la nivelul lor, dar i-am avut ca modele în viață”.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Veste imensă. Locuitorii din Câmpulung Muscel primesc BANI pentru încălzirea locuințelor pe timpul iernii

Veste imensă. Locuitorii din Câmpulung Muscel primesc BANI pentru încălzirea locuințelor pe timpul iernii. Primăria Municipiului Câmpulung, prin Direcția de...

Alte știri din aceeași categorie