10.2 C
Campulung Muscel
vineri, 18 octombrie, 2024

“Voronețul de Muscel” luat cu asalt. E pentru prima dată când a răsunat dumnezeiește!

Alte Știri

“Voronețul de Muscel” luat cu asalt. E pentru prima dată când a răsunat dumnezeiește! Pentru cei care nu știu, biserica Sfinții Gheorghe și Dimitrie din Rucăr este astfel supranumită. A fost un weekend palpitant în această comună.

CITEȘTE ȘI. Se construiește un patinoar cu 50 de milioane EURO. Ajungi la el pe celebrul DN 73, Câmpulung – Brașov

S-a pus la cale un Brunch Rucărean la care au praticipat până și bucureșteni și alți oameni din colțurile țării. Biserica aceasta are o istorie deosebită iar Bianca Maria Popescu a încântat publicul cu pricesne alese, cântări religioase de o profundă încărcătură religioasă.

CITEȘTE ȘI. Patronii “arși” la greu. Adeverințele care au făcut cu capul pe toată lumea!

În curtea locașului de cult, Bianca Maria Popescu a oferit un moment special interpretând piese la nai și vioară inclusiv o compoziție proprie. “Are o voce de aur, cântă superb și am fost încântat să văd că astfel de copii tineri duc mai departe tradițiile românești”, a transmis preotul Liviu Andrei.

CITEȘTE ȘI. Aproape 1000 de locuri de muncă vacante în Argeș. Ce meserie e la mare căutare

CITEȘTE ȘI. Unde se aprinde cel mai imens Foc al lui Sumedru în Muscel

Un român macedonean, Gheorghe Nicula Smerna Linotopetis, ridică în anii 1780-1786, biserica cu hramul Sfinții Gheorghe şi Dimitrie. Căsătorit cu fiica clucerului Apostol din Câmpulung, devine unul din cei mai bogaţi proprietari de terenuri şi munţi și era cunoscut în documentele iniţiale ca “jupân Gheorghe neguţătorul satului”, iar după 1780, cu numele de “Gheorghe Rucăreanu”. Dorind să-şi arate ataşamentul şi recunoştinţa faţă de obştea în care se integrase, hotărăşte zidirea unei biserici mari înconjurate de chilii pentru şcoală.

CITEȘTE ȘI. Festival inedit dedicat în EXCLUSIVITATE perelor. Fructe BIO, fără substanțe nocive într-o comună celebră

Înaintea acestei biserici, cea mai veche biserică din Rucăr, au existat alte trei biserici, cum ar fi cea a Tătarilor, amintită în legendele rucărene şi confirmată într-un document din 1818, Martie 21. I se spunea Adiata a lui popa Bucur. Acest document vorbeşte şi despre „o moşie de la Roghină de la biserica Tătarilor tot frăţie„.

CITEȘTE ȘI. REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Cea mai simplă și delicioasă plăcintă cu dovleac

CITEȘTE ȘI. Lumee, lumeee. Oameni de la primăria Câmpulung vă bat la ușă. Vă caută de animale de companie. Refuzul e aspru pedepsit

Tradiţia locală vorbeşte, de asemenea, despre o altă biserică, de piatră, de pe Valea lui Ecle. Nu se cunosc locurile unde vor fi existat alte biserici. Mai mult decât atât, în Suseni, un pârâu (afluent din stânga Râuşorului) poartă numele semnificativ de Valea Preotului. Apoi, în secolul al XVII-lea există multe documente rucărene care sunt scrise de preoţi. Alţii semnează ca martori. Fiind preoţi, trebuie să fi fost şi biserici. După inscripţia care se află deasupra uşii de la intrare, biserica s-a „ridicat din temelie cu toată cheltuiala dum(nea)lui jupan Gheorghe Necola Smerna la anul 1780, Aprilie 23„.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Elena Lasconi, roșie ca focul la depunerea jurământului de primar. O nouă garnitură de consilieri locali no name

Elena Lasconi, roșie ca focul la depunerea jurământului de primar. O nouă garnitură de consilieri locali no name. Zi...

Alte știri din aceeași categorie