2.4 C
Campulung Muscel
joi, 21 noiembrie, 2024

Tradiții clasice & moderne de Halloween. Echivalentul sărbătorii în alte culturi

Alte Știri

Considerată o sărbătoare specific americană, Halloween a devenit populară la nivel internațional. România nu face excepție. Deși au fost împrumutate doar anumite elemente și nu tradițiile clasice. De fapt, Halloween este o sărbătoare străveche, de origine celtică, preluată și transformată de lumea occidentală. La fel ca în cazul Saint Patrick’s Day, imigranții irlandezi în Statele Unite ale Americii sunt creditați pentru promovarea celebrării acestui moment anul, pe data de 31 octombrie, după lăsarea întunericului.

Tradiții clasice & moderne de Halloween. Echivalentul sărbătorii în alte culturi

De la focuri aprinse și alte obiceiuri având ca scop alungarea spiritelor rele și protejarea comunității, s-a ajuns la variante moderne de a face legătura cu lumea celor morți. S-au adăugat tradiții noi și fel de fel de elemente moderne. Astfel Halloween devenind o sărbătoare în care detaliile înfricoșătoare se împletesc perfect cu cele amuzante. Dintr-o sărbătoare “serioasă”, aceasta s-a transformat în una care poate să fie descrisă drept “cool”, la modă, în trend.

Cele mai cunoscute tradiții de Halloween în SUA

Pe 31 octombrie, o tradiție americană este cea a colindatului. “Trick or treat” reprezintă o abordare distractivă. Și anume, colindătorii merg din casă în casă și primesc dulciuri. Costumele sunt esențiale pentru această tradiție. Dar și în general în contextul Halloween. Atunci când se poate participa la petreceri în cluburi sau la alte evenimente organizate în mod public sau privat, într-un grup de prieteni.

În mod clasic, costumele de Halloween reprezintă creaturi monstruoase, malefice, din afara lumii oamenilor. Poate fi vorba despre fantome, vampiri, zombi și alte personaje imaginate. Ideea este de a alege un costum cât mai creativ, dar care să includă aspecte înspăimântătoare. Oamenii se costumează practic în ființe supranaturale, ceea ce poate fi socotit și un mod de a înfrunta și de a sfida chiar orice forțe ale răului.

O altă tradiție foarte populară este aceea de a sculpta dovleci în interiorul cărora se plasează câte o lumânare aprinsă. De asemenea ilustrând personaje negative. Jack-o’-lantern (Felinarul lui Jack) este un nume care provine dintr-o poveste irlandeză. Legenda spune că Jack, un fierar șiret, s-a întâlnit cu însuși diavolul și a reușit să-l păcălească pentru a-și asigura viață mai lungă. Totuși, din cauza păcatelor sale, în final Jack nu a fost primit în rai. Iar modul în care l-a tratat pe diavol i-a respins și posibilitatea de a sfârși în iad. În consecință, spiritul lui Jack a ajuns să rătăcească veșnic, în căutarea unui loc de odihnă.

De Halloween, oamenii așază în mod simbolic câte un dovleac sculptat în fața caselor. Asta pentru a-i comunica lui Jack faptul că nu se poate odihni în locuințele lor. În Irlanda și Scoția, napul era cel folosit pentru acest proces, însă în Statele Unite ale Americii a fost mai la îndemână utilizarea dovlecilor.

Halloween – sărbătoare globală modernă, asimilată cu distracția

Esența sărbătorii de Halloween nu mai este astăzi de actualitate. În lumea modernă, noaptea de 31 octombrie presupune concursuri de costume, decoruri de groază, filme horror și jocuri cu tematică specifică. Divertismentul de Halloween a cucerit și lumea digitală, căci tehnologia face și mai ușoară crearea de efecte care să combine teama cu distracția.

Dacă pe platformele de streaming apar în prim-plan filme și seriale care să provoace spaimă, pe portalurile web cu jocuri video sunt la mare căutare titlurile cu orice fel de monștrii, cu acțiune teribilă. Nu fac excepție aplicațiile de casino online, unde se pot accesa sloturi de mobil cu temă de Halloween – jocuri de cazinou special dedicate acestei sărbători, dar și alte resurse de gambling cu vampiri, zombi, mumii sau spirite rele.

În ceea ce privește partea de costume pentru petreceri, demn de subliniat este că s-a ajuns la acceptarea diversității totale. Unii participanți se îmbracă astfel în costume ce imită personaje populare din cărți și filme sau din viața mondenă. Se poate copia o celebritate reală sau ficțională, dar se poate opta și pentru un costum care să ilustreze un obiect. De asemenea, se poartă costumele de cuplu (de exemplu Frumoasa și Bestia, pirat și prințesă, polițist și deținut, Batman și Robin) sau costumele corelate pentru un grup mai mare de prieteni. Numeroase persoane aleg costume de Halloween inclusiv pentru animalele lor de companie.

Legătura dintre Halloween și alte sărbători în diverse culturi

În aceeași perioadă din an, în multe locuri de pe glob sunt comemorați strămoșii, marcându-se momente speciale de contact cu lumea celor morți. Astfel, pe 1-2 noiembrie, Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Luminația este un reper important în rândul creștinilor. În România, oamenii merg la cimitir pentru a-și vizita rudele trecute în neființă.

În Italia, de Festa di Tutti i Santi, se realizează felinare din dovleci asemănătoare celor de Halloween. În Mexic și Spania, dar și în rândul populației hispanice din SUA, Día de los Muertos presupune tot o întoarcere spre amintirea strămoșilor, despre care se spune că pot veni să îi viziteze și să îi vegheze pe cei vii care se gândesc la ei.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Consiliul Județean Argeș a achiziționat 45 de microbuze electrice școlare

Consiliul Județean Argeș a achiziționat 45 de microbuze electrice școlare. Primele cinci microbuze școlare au ajuns în școli. Educația...

Alte știri din aceeași categorie